top of page

3 koraki, ki ti bodo pomagali do nove glasbene kompozicije

Matti Carter

Pokazal ti bom učinkovit način, kako lahko začneš s svojo glasbeno kompozicijo. Iz svojih lastnih izkušenj komponiranja različnih vrst glasbe sem opazil, da se na koncu vedno znajdem pri izvajanju enih in istih korakov:

1. Ustvarjanje glasbene ideje

2. Razvijanje ideje

3. Načrtovanje strukture kompozicije

Te korake sem uredil tako, ker sam večina časa delam po takem vrstnem redu, čeprav je tudi mogoče najprej narediti 3. korak in potem 1. in 2. Poglejmo si korake bolj podrobno:

Načrtuj svojo kompozicijo,
ustvari novo glasbeno idejo,
razvijaj to idejo.

1. Ustvarjanje glasbene ideje

 

Za osnovo moraš najprej ustvariti vsaj eno močno glasbeno idejo, ki pa ne rabi biti zapletena. Lahko je preprosta melodija, kratka kombinacija akordov ali pa ritmična. Naj bo kratko in enostavno za zapomnit.

 

Ideje se ti lahko porodijo na veliko načinov, nobeden ni napačen ali pravilen. Vsi ljudje smo si različni in vsak ima svoj način ustvarjanja novih zamisli. Nekateri glasbeniki si svojo glasbo predstavljajo v glavi, druge navdihujejo stvari, ki so okoli njih, ali pa njihova čustva, katere trenutno čutijo. Nekateri pa mogoče potrebujejo svoja glasbila, kot orodje za inspiracijo.

 

Ne glede na to, kateri način ti je najljubši, si moraš ideje takoj zapisati, ko je mogoče, preden jih pozabiš. Izmisliti si eno enostavno zamisel nebi smelo trajati predolgo časa. Če si jih zmožen ustvarjati veliko v kratkem času, si najprej izberi najboljšo, na kateri boš delal. Ne pozabi pa si zapisati vsako zamisel, ki se ti porodi, saj jih le tako ne boš pozabil/a v prihodnosti.


2. Razvijanje ideje

 

Ko si enkrat ustvariš idejo za svojo glasbeno kompozicijo, ki ti je všeč, jo moraš začeti razvijati. To uporabiš kot podlago za vse ostalo, kar boš ustvaril/a. Tako bo vse to na nek način povezano z izvirno idejo.

 

Recimo, da si ustvaril/a kratko, 4-taktno melodijo. Obstaja skoraj neskončno različnih načinov, s katerimi bi jo lahko razvil naprej.

 

Tukaj imaš nekaj primerov, kaj lahko narediš s svojo idejo:


1) Predelaj ritem melodije

2) Spremeni višino tonov

3) Ustvari inverzijo melodije
4) Zaporedje not v melodiji obrni naokrog

5) Melodiji dodaj progresijo akordov

6) Ustvari še več različnih kombinacij akordov

7) Svoji melodiji dodaj še eno linijo (harmoniziraj)

8) Dodaj ji še več različnih linij

9) Melodijo podalšaj

Lahko uporabiš primere, navedene zgoraj, ali pa si izmisliš svoje načine razvijanja melodije.

 

S svojo idejo lahko narediš dobesedno karkoli hočeš, lahko na njej uporabiš celo več različnih načinov razvijanja. Bistvo je, da imaš na koncu čim več materiala, ki je nekako povezan s tvojo originalno zamislijo. Več kot ga imaš, lažje boš končal svojo kompozicijo.

3. Načrtovanje strukture kompozicije

Zdaj je čas, da oblikuješ strukturo svoje kompozicije. Tega se lotiš tako, da narediš časovni trak, kamor postaviš njene dele v neko zaporedje. Zapiši si dolžino vsakega dela in se odloči, kako dolga naj bi bila cela kompozicija. Oblikovanje vsakega dela posebej ti bo omogočilo, da jo boš lažje in hitreje dokončal/a.

Po tem, ko končaš vse 3 navedene korake, si ustvaril/a:


1) Eno ali več glasbenih idej

2) Veliko materiala povezanega z idejo

3) Konkreten načrt za svojo kompozicijo

 

Vse, kar moraš narediti zdaj, je razvrstiti čim več glasbenega materiala, ki si ga ustvaril, po različnih delih kompozicije. Če si že končal/a 1. in 2. korak, imaš ogromno materiala, katerega lahko uporabiš.

 

Če še ne moreš cele stukture zapolniti, lahko zlahka ustvariš še več materiala in ga dodaš kasneje. Če nisi zadovoljen/a s kvaliteto, ga preurejaj, dokler se ti ne bo zdelo sprejemljivo. Bistvo je, da imaš sedaj konkreten načrt in veliko materiala, kar ti bo pomagalo, da boš svojo glasbo dokončal/a veliko hitreje.


© Matti Carter 2018

O avtorju


Matti Carter je profesionalni glasbenik iz Tampere na Finskem. Matti komponira glasbo in piše uporabne nasvete za glasbenike. Če imaš kakšno vprašanje, ga lahko kontaktiraš.

Slika učitelja kitare Matti Carter
bottom of page