top of page

4 stvari, ki jih moraš narediti z vsakim novim kitarskim lickom

Ste se ravnokar naučili novi kitarski lick?

 

To je super, čestitke! Ravnokar ste dodali nekaj novega v svoj kovček za orodje. Ampak tu se ne konča. Ali veste, kako to orodje uporabljati v kateri koli možni glasbeni situaciji?

Ljudje imamo lahko najboljša in najdražja orodja na voljo, ampak so ta skoraj neuporabna, če jih ne znamo uporabljati v svojem delu.

Vsi poznamo izraz, da moramo razmišljati izven okvirjev, oz. »out of the box«. Kar za veliko kitaristov pomeni, da se neprestano učijo novih stvari, brez da bi jih dejansko skušali tudi uporabljati in jih tako zares usvojili. Ampak namesto razmišljanja le izven okvirjev, se moramo naučiti tudi osvojiti svoje okvirje po dolgem in po čez.

Kaj pomeni »osvojiti svoje okvirje«?

Kot smo omenili na začetku, vsak novi kitarski lick, ki se ga naučimo, je novo orodje v našem igranju. In mi se moramo naučiti to orodje tudi uporabljati pri igranju pesmi, improvizaciji ali pa pisanju glasbe. In to je neskončno bolj pomembno od neprestanega učenja novih lickov. Kdo si želi imeti Ferrarija, če ga ne zna voziti?

Pa si poglejmo, kaj lahko storimo z našim novim lickom, ki smo se ga ravnokar naučili.

Ali ga lahko igramo v vseh možnih ključih?

 

Od vseh predlogov v tem članku, je ta verjetno najlažji. Vzamemo lick in ga moduliramo v različne ključe tako, da prestavimo svojo roko v višjo/nižjo pozicijo, mu s tem spremenimo ključ, in ga tam vadimo. Poglejmo si primer moduliranja A molovega pentatoničnega licka v D mol:

Tablature licka, ki ga preprosto zamaknemo za 5 prečk na kitari.

 

Ne rabimo ga igrati v čisto vseh ključih, ampak je priporočljivo, da obdelamo vsaj tiste ključe, ki jih večino časa uporabljamo. Ključe lahko menjavamo in si vsak dan izberemo drugega.

Ali ga lahko igramo v vseh možnih pozicijah?

 

Kot mogoče veste, lahko na kitari najdemo iste tone, akorde ali lestvice na različnih pozicijah na kitarskem vratu. Tako lahko vzamemo enake tone in načine igranja, ki smo jih uporabili v licku, in ga skušamo zaigrati na čim več različnih predelov kitarske ubiralke, kolikor se jih lahko spomnimo.

To zdaj ne pomeni, da samo prestavljamo isto šablono in uporabljamo isti prstni red samo na različnih pozicijah, kot smo to storili pri prejšnjem koraku. Ampak moramo lick pretvoriti v druge pozicije lestvic in hkrati ohraniti iste tone in ključ.

Poglejmo si primer na spodnji sliki. Lick v tem primeru zveni popolnoma enako, vendar so prečke čisto druge.

Tablature enakega licka, ki ga zamaknemo v drugo pozicijo lestvice in zaigramo tam.

Spremenimo raven ritmičen občutek v triolski oziroma 'swing' občutek

 

Različne pesmi narekujejo različne ritmične občutke. In če vam je všeč blues, rock ali metal glasba, potem sta swing in triolski ritmičen občutek nepogrešljiva.

Najlažje je pretvoriti raven ritmičen občutek v swing. To lahko storimo tako, da note, ki se zgodijo direktno na dobe, ohranimo na istem mestu, vmesne udarce pa zaigramo malce kasneje. Poglejte si spodnjo sliko za primer. Črni 'X'-i predstavljajo note, ki se zgodijo direktno na dobe (1, 2, 3, 4), modri 'X'-i  predstavljajo vmesne dobe v ravnem ritmičnem občutku, in rdeči predstavljajo vmesne dobe v swing občutku:

Pri swingu vmesne dobe med osnovnimi zamaknemo naprej, kot da bi malo zamujali.

 

Lahko pa tudi pretvorimo note v triole in tako dobimo zanimive nove licke. Triole se bodo tudi lepo prilegale na 'swing' občutek.

Tablature istega kitarskega licka, s spremenjenim ritmičnim občutkom v "swing".

Glavna ideja tukaj je, da lahko uporabimo svoj lick v kateri koli možni ritmični situaciji.

Uporabimo ga v svojem igranju

 

Očitno, kajne? No, v resnici to veliko kitaristom ni tako očitno. Vedno si moramo vzeti nekaj vadbenega časa in skušati uporabiti svoj lick v improvizaciji ali pa mogoče napisati kakšen kratek kitarski solo z njim.

Karkoli že storite, si zapomnite, da se bo na začetku najverjetneje zdelo, kot da hočete na silo vstaviti pravokoten predmet skozi okroglo odprtino. Ampak, naredite to v vsakem primeru, naj vas to ne ustavi. Zagotovo vam najprej nekajkrat ne bo uspelo igrati tako, da bo zadeva zvenela dobro, ampak na koncu se boste izboljšali v procesu in vam bo vedno lažje.

Da povzamemo: poleg usvajanja samega licka v izolaciji, si želimo lick tudi uporabiti v vsakem možnem ključu, poziciji ali ritmični situaciji. Želimo znati uporabljati svoja glasbena orodja. In točno tako dobri kitaristi postanejo odlični. Dobri kitaristi poznajo veliko »stvari«, mojstri pa znajo vse te stvari uporabiti v svojem igranju.

Če ste kitarist in želite svoje igranje povzdigniti na višjo raven, je učenje kitare s profesionalnim mentorjem sigurno najbolj priporočljiva pot, ki jo lahko uberete. V kolikor pa se vam porajajo kakšna vprašanja o tem članku, pa me vedno kontaktirate, vam z veseljem pomagam.

©Janez Janežič

bottom of page