top of page

5 strategij za hitrejše učenje pesmi na kitari na pamet

Se želite naučiti zaigrati pesem na pamet?

 

Stop... ustavimo se za trenutek.

 

Ali ste se že kdaj vprašali, zakaj želite znati igrati pesem na pamet?

 

Ali se želite naučiti pesem, da bi jo izvajali v živo? Ali želite spoznati posamezne dele, da bi lahko razumeli, kaj se dogaja v vaših najljubših pesmih? Ali si želite pesem zapomniti zgolj zaradi tega, ker mislite, da je tako prav?

image001.jpg

Razen če igrate v glasbeni skupini ali nastopate samostojno, verjetno nimate resne potrebe po tem, da se naučite pesem v celoti, in bi vaš vadbeni čas bil morda bolje porabljen za druge stvari.

 

Če želite razumeti kaj se dogaja v pesmi, in uporabiti podobne glasbene ideje v lastnem pisanju pesmi, se lahko preprosto naučite nekaj delov ali pa si pesem poslušate in si zapisujete svoje opazke. Ni potrebe, da bi si zapomnili vsako posamezno noto.

 

Zdaj, ko ste si na jasnem s tem, kaj hočete, in si še vedno želite naučiti pesem na pamet, pa se pogovorimo o nekaj strategijah in taktikah, ki jih lahko uporabite, da bo proces hitrejši in bolj učinkovit.

1. Igrajte jo

Ta je najbolj očitna. Ampak poglejmo si jo malo bolj podrobno.

 

Najprej boste verjetno želeli pesem igrati poleg originalne pesmi. Če so kakšni deli bolj zapleteni in jim težko sledite, lahko vedno upočasnite posnetek. YouTube že omogoča to funkcijo. Če imate na voljo originalno zvočno datoteko, pa jo lahko upočasnite tudi v programu za obdelavo zvoka (DAW).

 

Ključno je, da pesem zaigrate v celoti, tudi če med tem delate napake. To vam bo pomagalo, da si pesem zapomnite hitreje. Dele, ki vam povzročajo težave, pa lahko vadite ločeno v svoji redni vadbeni rutini.

 

Ko imate pesem enkrat pod svojimi prsti, jo lahko začnete vaditi brez podlage, in igrate samo poleg metronoma. To bo še dodatno okrepilo znanje pesmi in vas zaščitilo pred morebitnimi »brain-freeze« momenti, oz. zmedami.

  

Metronom vam bo omogočil tudi nadzor nad hitrostjo igranja. Ko se še mučite s pesmijo, jo lahko zaigrate počasneje od originalne hitrosti. Ko pa pride čas za nastop, ciljajte na 110% originalne hitrosti pesmi. To vam bo pomagalo, da se boste na odru počutili veliko bolj samozavestno.

2. Poslušajte pesem

Aktivno poslušajte pesem. To ne pomeni, da jo samo dodate na svoj seznam priljubljenih in medtem počnete druge stvari, ne da bi ji posvetil pozornost. Čeprav vam bo to še vedno pomagalo, je potrebno o pesmi razmišljati.

 

Lahko razmišljate o akordih, ki se igrajo, ritmu, besedilu, melodiji, ipd. Ampak glavna stvar, na katero se osredotočite med poslušanjem, naj bo struktura pesmi. To je ponavadi najtežje za veliko ljudi. Ni težko avtomatsko odigrati dela, ko enkrat začnemo, ampak težava ga je priklicati v pravem trenutku.

 

Tudi meni se je to že velikokrat zgodilo (in se še vedno dogaja) in lahko vam povem, da se  po takih napakah vedno počutiš neumnega.  Veš, da sicer znaš odigrati celo pesem tekoče, ampak v tistem trenutku zmrzneš in zafušaš.

 

Poslušajte pesmi aktivno, kolikor lahko: med vožnjo, vožnjo s avtobusom, hojo, tekom, kolesarjenjem... in maksimirajte svoj dnevni vadbeni čas.

 

3. Vizualizirajte si jo

Vizualizacija je tehnika, ki jo uporabljajo številni uspešni športniki v pripravah na tekmovanja. To krepi nevronske poti, ki jih uporabljamo med igranjem pesmi, dokler nam ne postanejo navada.

 

Če želite igrati v živo, si lahko predstavljate tudi igranje pred velikimi množicami, in tako zmanjšate tremo pred nastopom. Prav tako si lahko izmislite in podoživite različne scenarije in napake, ki se lahko zgodijo, ter tudi kako jih popraviti.

 

To lahko zelo vpliva na vašo pripravljenost, in če to počnete dovolj dolgo, se boste znašli na odru razmišljajoč: "To sem že naredil milijonkrat, nič posebnega."

 

Ta tehnika je lahko izjemno koristna tudi, če ste na turneji in večino časa preživite v vozilu brez, da bi lahko imeli instrument v rokah.

 

Z uporabo te tehnike lahko dobesedno vadite, medtem ko zaspite, kar še dodatno maksimira vaš čas za vadbo kitare.

4. Igrajte samo prehode

Če nimate veliko časa za vadbo kitare in imate obsežen repertoar pesmi za vaditi, se lahko osredotočite samo na vadbo prehodov med posameznimi deli pesmi in ne toliko na samo igranje posameznih delov.

 

Kot smo že omenili, ponavadi niso posamezni deli tisti, ki nam povzročajo težave, ampak ravno prehodi med njimi. To je zato, ker moramo veliko bolj razmišljati, ko prehajamo iz dela v del, kot pa medtem, ko igramo posamezne dele na avtopilotu.

 

Profesionalni glasbeniki in skupine to počnejo ves čas. Sam to tehniko uporabljam vsakodnevno, da sem čim bolj produktiven s svojim časom.

5. Razporedite vadbe

Če želite napredovati hitreje, morate več razmišljati.

 

To pomeni, da neskončno brezglavo ponavljanje istih pesmi znova in znova rezultira v igranju na avtopilotu. Avtopiloti pa ne razmišljajo. In tisti, ki ne razmišljajo, ne napredujejo.

 

Ste kdaj vadili pesem neskončno-krat in si še vedno niste mogli zapomniti vsake podrobnosti? Točno zaradi tega.

 

Pogosto rotiranje pesmi, ki jih vadite, ali pa razporeditev vadbe čez ves dan, vam lahko pomaga to težavo premagati.

 

Res je, da se vam bo morda sprva zdelo, da ne napredujete, saj se vaše roke morda ne bodo tako dobro zapomnile pesmi, kot če bi jo takoj spet ponovili. In to je grozen občutek. Ampak čez nekaj časa boste opazili veliko večji napredek v času, ki ste ga vložili. In vaše poznavanje pesmi bo veliko močnejše.

Povzetek

Med vadbo torej čim več razmišljajte, da boste lahko med nastopom čim manj. Uporaba možganov je edina stvar, ki bo naredila vaš čas za vadbo kitare veliko bolj produktiven in vam pomagala doseči vaše glasbene cilje. S tem v mislih vam želim vso srečo pri izvajanju vaših najljubših pesmi!

 

Želite izvedeti več o tem, kako se naučiti igrati kitaro na najbolj učinkovit način? Povejte mi nekaj o sebi in si zagotovite svojo prvo Brezplačno Uvodno Uro kitare.

 

©Janez Janežič, 2023

bottom of page