top of page

Ali bi se morali učiti kitaro z učiteljem?

Danes je veliko kitaristov, ki si pravijo “samouki”. Minilo je le okoli 30 let odkar si moral učitelju po pošti poslati denar, on pa ti je nazaj vrnil na roke napisane lekcije po pošti, če si se želel učiti “na daljavo”.

In danes nam je vsem, ki imamo internet, na voljo praktično vse. S samo nekaj kliki lahko dosežemo praktično katerokoli informacijo potrebujemo za učenje svojega glasbenega inštrumenta: vse od videov, do partitur in tablatur za kitariste.

Torej, če je vse tako preprosto, zakaj se ne morejo potem vsi naučiti igrati kitaro?

Ker pri učenju glasbe ni vse v informacijah.

Tudi, če bi bilo tako preprosto, da bi lahko prebrali stvar in jo znali na mestu, bi se še vedno sami soočali s poplavo informacij na internetu. Mi pa potrebujemo nekoga, ki razume vašo stopnjo igranja in cilje, in nam lahko organizira vse informacije ter tako naredi proces učenja veliko lažji za nas in bolj zabaven. Še posebej na začetku.

Učenje kitare pa je v bistvu še veliko bolj kompleksen proces, kot pa učenje korak po korak tako, da si izbereš koncept, ga osvojiš in greš naprej.

Tukaj je nekaj razlogov zakaj so glasbene lekcije veliko boljši način, kako se naučiti igrati katerikoli glasbeni inštrument, ali pa vaše znanje povzdigniti na višjo stopnjo.

1. Kaos poplave informacij je ukročen in urejen

Dober učitelj glasbe bo vedel kdaj in kako vam podati kakšno novo informacijo oz. znanje, in vas ne bo preobremenil s preveč stvari, če nanje še niste pripravljeni. Skupaj z njim delate na stvareh, ki se jih morate naučiti, da lahko napredujete na svojem inštrumentu.

Ne boste prepuščeni naključnim spontanim željam, in se izogibali ključnih zadev, ki se jih bi morali naučiti samo zato, ker vam tako ustreza. Predstavljajte si, da se učite ogromno novih stvari, ampak sploh ne napredujete kot kitarist, oz. glasbenik. Predstavljajte si, da ste ujeti na eni točki in se ne premikate naprej tako kot bi se lahko.

2. Dober mentor vam stoji ob strani skozi proces

Ali ste že kdaj videli YouTube video najbolj jeznega kitarista na svetu? Če ne, si poglejte video “The Angriest Guitar Player in The World”, ampak vas moram vnaprej opozoriti na vulgarnost v tem videu. Nihče si ne želi biti on. Učenje kitare je lahko včasih zelo težko. In kaj je bolje od tega, da nam nekdo pri tem ves čas pomaga, nas praktično “drži za roke” in motivira skozi celoten proces učenja?

3. Potrebovali boste veliko treninga, da boste postali dobri na svojem inštrumentu

Očitno je, da je inštrument potrebno vaditi, da se naučite igrati. Ampak, ali res veste, kaj početi z vsemi informacijami, ki jih dobite na spletu? Malo verjetno. Vsak izmed nas je drugačen, in če želimo osvojiti nove glasbene koncepte na kitaro, potrebujemo nam-prikrojene vaje, ki nam bodo pomagale napredovati. Dober učitelj kitare, vam bo pokazal najboljše vaje, ki vam bodo pomagale vaše cilje osvojiti hitreje in bolj učinkovito.

 

4. Potrebovali boste drugo osebo, da vam poda mnenje, oz. kritiko na vaše igranje

Potrebovali boste nekoga z izkušnjami, ki vam bo pomagal videti stvari, ki jih sami morda ne bi videli. Kje je vaše igranje najbolj šibko? Kaj je najbolj pomembna stvar, ki jo morate vaditi ta trenutek, da boste napredovali?

Sami največkrat uberemo pot najmanjšega odpora: vadimo stvari, katere nam že gredo in igramo pesmi, ki jih že poznamo … ampak to nam na koncu lahko ustvari slabe navade in šibkost, ki sabotirajo naše igranje, mi pa jih sploh ne opazimo.

 

5. Potrebujete nekoga, ki vam pomaga med vadbo

Med vadbo boste delali napake. In zadnja stvar, ki si jo želite, je da razvijete kakšno slabo navado. Dobri učitelji kitare vas bodo pustili, da vadite pred njimi. Ne samo zato, ker morate vaditi, ampak, da vam pokaže, kako vaditi doma. V bistvu vas nauči, kako vaditi.

In to je le nekaj razlogov, ki vam lahko pomaga pri vaši odločitvi. Zame osebno je bil prvi razlog dovolj, da sem se odločil za ponovno obiskovanje lekcij. In te mi še vedno pomagajo rasti do mojega najvišjega potenciala. Še vedno se učim, kot se veliko profesionalnih kitaristov.

Še nekaj misli za konec:

Nikoli se ne nehajte učiti in rasti. Rast je nekaj, kar ohranja vaše igranje pri življenju, in vas motivira, da ustvarjate še več dobre glasbe. Tudi, če se ne odločite za učenje inštrumenta z učiteljem, vas spodbujam, da se vsak dan naučite nekaj novega, in naredite nekaj za svoje igranje.

Če pa se vam zdi, da ste že dolgo na isti točki, ali pa se želite tega izogniti in takoj poiskati pomoč, pa vas vabim, da mi poveste nekaj o sebi in se mi pridružite na brezplačni uvodni lekciji, kjer se lahko bolje spoznamo, kaj novega naučimo in skupaj odločimo, kako naprej.

©Janez Janežič, 2023

2023_06_04_Dream_Music_Koncert_Bučka (172 of 307).JPG
bottom of page