top of page

Ali res potrebujemo glasbeno teorijo?

Mnogi glasbeniki menijo, da za igranje svojega inštrumenta ne potrebujejo znanja glasbene teorije. Med njimi so kitaristi eni izmed najbolj zloglasnih za takšno razmišljanje. Običajno pravijo, da bo sledenje pravilom ubilo njihovo ustvarjalnost ali umorilo njihovo dušo.

Zato moramo za odgovor na prvotno vprašanje pogledati daleč nazaj, preden je teorija dejansko obstajala. Ljudje so začeli igrati glasbo, preden so sploh razumeli, kaj igrajo. Prevrtimo čas naprej do baroka, ko je Johann Sebastian Bach sestavil več kot 1000 skladb. Lahko bi si mislili, da to pomeni zelo veliko akordov, a pravzaprav ni bilo tako. Kolikor je sicer uporabljal harmonijo, ni vedel, da dejansko uporablja t.i. akorde v svojih delih. Ustvaril je veliko različnih melodij in jih sestavil tako, da so delovale skupaj kot polifonska glasba. Akordi so bili izumljeni šele po tem, ko so teoretiki poskušali opisati določene zvoke v glasbi.

In prav to je glasbena teorija. Opis zvokov v glasbi ter občutkov, ki jih proizvajajo. Je res tako slabo vedeti, kako bo kaj zvenelo, preden boste to dejansko zaigrali? Mislim, da ne. Zame je to pravzaprav zelo uporabno orodje.


Ali res morate poznati glasbeno teorijo, da lahko igrate svoj instrument?


Ni nujno, če je vaš edini cilj, da se naučite igrati glasbo drugih ljudi ali komponirate svojo brez navodil ali usmeritve. Ni vam treba vedeti, če ne želite razumeti, zakaj to, kar igrate, zveni tako kot zveni. Ali pa ga ne potrebujete, če želite kopirati glasbo drugih ljudi, da bi ustvarili določena čustva pri komponiranju.


Kolikor se zdi kot niz pravil, ki jih »morate upoštevati«, je to v bistvu nabor orodij, ki jih lahko uporabljate v lastni glasbi.


En dober citat, da začinimo to filozofijo: »Naučite se pravil kot profesionalec, tako da jih lahko kršite kot umetnik« – Pablo Picasso.


Naučiti se in upoštevati pravila?


Ja, res so povsod v glasbi. Bi radi napisali punk pesem? No, ne boste zveneli »punk«, če boste uporabili 9-strunsko kitaro na čistem kanalu vašega ojačevalca. Čeprav so besedila morda anarhistična in uporna, glasba enostavno ne bo zvenela tako. To ni ravno teoretičen primer, ampak zelo pravi praktičen primer izdelave glasbe.


Pri učenju glasbenih konceptov, kot sta improvizacija ali sestava, boste naleteli na veliko pravil in omejitev. In to zato, ker nam pomagajo, da se lažje naučimo in bolje uporabimo koncepte.


Zato se naučite pravil, da jih lahko kasneje kršite!


Glasbena teorija vam pomaga razumeti, kaj igrate, ter da veste, kako uporabiti tisto, kar se naučite, v lastni glasbi, bodisi pri improviziranju ali ustvarjanju nove glasbe. Zato je vsekakor pametno sprejeti dejstvo, da učenje nekaj teoretičnih konceptov ne bo škodilo. To bo dejansko izboljšalo vaše izkušnje učenja in vam pomagalo, da zrastete v boljšega glasbenika, kot ste bili prej.


Kaj lahko storite z vsemi temi informacijami?


Upam, da ste zdaj spodbujeni, da se naučite nekaj novega, saj bo to pomagalo, da ste veliko boljši v svoji umetnosti. Kot skladatelj boste postali celo bolj ustvarjalni in produktivni. Morda boste celo dobili žejo za še več znanja in našli veliko zadovoljstva pri raziskovanju konceptov glasbene teorije, tako kot mnogi od nas.


Ob začetku učenja glasbene teorije, se je potrebno zapomniti nekaj zelo pomembnega. Vsakič, ko se naučite nov koncept glasbene teorije, se takoj naučite tudi, kako ga uporabiti v vašem igranju.


Dober učitelj kitare vas bo vodil skozi ta proces, kar bo olajšalo vašo pot in jo naredilo veliko bolj zabavno. Ali ne bi bilo super, če bi lahko dejansko videli, kako uporabiti stvari, ki se jih naučite, v vaši umetnosti? Ali se ne spomnite vsakič, ko vas je učitelj matematike poskušal prepričati, da boste kasneje v življenju potrebovali matematiko? Morali bi počakati do fakultete, da bi dejansko videli, kako v resničnem življenju uporabiti nekatere matematične koncepte. No, mi ne želimo čakati 10 let, da uporabimo stvari, ki se jih v glasbi učimo že kot začetniki, kajne?


Poiščite si dobrega učitelja kitare, ki razume vas in vaše cilje, in se učite z njim. Pot učenja za boljšega glasbenika vam bo veliko lažja.

bottom of page