top of page

Igrajte kitaro tako, da služi vašemu igranju

Ste se kdaj spraševali, kakšna je najboljša tehnika za igranje kitare? Če da - niste edini. Vse nejasne informacije s spleta ali različnih učiteljev kitare lahko prispevajo k veliki zmedenosti glede tega, kakšen je »pravilni način« igranja kitare.

Ampak ali je to dejansko pomembno?

Morda ste že slišali, da je treba preprosto vložiti svoj čas v vadbo in boste potem na koncu nekako dosegli svoje sanje o tem, da postanete izjemen kitarist. Čas, vložen v vadbo, zagotovo pomaga, vendar NE pomeni nujno odličnih rezultatov.

Dejstvo je, da obstajajo nekateri neverjetni kitaristi, ki še vedno uporabljajo precej neučinkovito tehniko igranja kitare. Vendar je njihov trud in čas, ki ga vložijo v igranje iste stvari z neučinkovito tehniko ogromen v primerjavi s tem, da igramo z bolj učinkovito tehniko.

Predstavljajte si, da morate zložiti en tovornjak žakljev cementa. Seveda, lahko to storite na roke: zavihate rokave, in zaposlite svoje mišice. Za to potrebujete kakšnih 60 minut, ampak je na koncu opravljeno, vi pa se počutite utrujeno in potrebujete počitek.

Ali pa lahko pokličite viličarja, da to delo opravi namesto vas. Seveda, je potrebno najprej počakati 10 minut, da pride do vas, ampak je delo nato opravljeno v 5 minutah. Vi prihranite čas, se med tem ne utrudite in ste pripravljeni na nove izzive.

In tako deluje tudi s kitarsko tehniko.

Torej, kaj je »pravilni način« igranja kitare?

Najboljši način, kako igrati kitaro je tako, da igrate vse s tehniko, ki služi vašemu igranju. Vse od tega, kako držite kitaro, do pozicije rok in prstov, vpliva nato, ali vam je igrati težje ali lažje.

To imejte v mislih vsakič, ko se sprašujete ali nekaj delate pravilno

Kje začeti?

Začnimo na začetku. Kako držite kitaro?

Če uporabljate pas za kitaro, se prepričajte, da je nastavljen na pravi višini: ne predolg, da morate preveč neudobno zvijati svojo roko, da dosežete določene note; in ne prekratek, tako da ima vaša trzajoča/brenkajoča roka udobno pod nadzorom vse strune.

In ne, ne boste izgledali preveč »piflarsko«, če boste držali kitaro malo višje. 😊 Poglejte si vse neverjetne kitariste, ki so to držo naredili 'kul', kot na primer: John Petrucci, Steve Lukather, Tom Morello …

1.jpg

Ko sedite, uporabite levo nogo za naslon, če ste desničarji, ali desno nogo, če ste levičarji. Ta tako imenovana klasična pozicija, vam bo omogočila veliko boljšo kontrolo nad vašo trzajočo roko in celotno ubiralko. Seveda, lahko uporabite katero koli drugo pozicijo, če samo želite brenkati preproste kavbojske akorde. Klasična pozicija vam bo sprvamorda malce nelagodna, ampak vam bo veliko bolj pripomogla vašem igranju v prihodnosti (tako kot najem viličarja).

2.jpg

Ko imate enkrat dobro pozicijo kitare, položite svoje roke na kitaro kar se da udobno. Ne zvijati svoje trzajoče roke v nenormalne drže. Vse mora biti kar se da naravno. Trzalica naj sedi v vaših rokah tako, kot bi prijeli svinčnik iz mize, ne si preveč zakomplicirati, naj bo naravno.

 

Pritiskajoča roka pa naj uporablja tako imenovano klasično držo. Še posebej če želite igrati malo bolj kompleksne stvari, ki uporabljajo veliko širokih raztegov. Zapomnite si, to ni nekaj kar morate početi, ker je »tako prav«, to je zato, ker služi vašemu igranju. Z nobeno pozicijo ne bi mogli raztegniti svojih prstov tako široko, kot jih lahko s klasično pozicijo.

Svoj palec položite na sredino kitarskega vratu, druge prste pa razporedite po ubiralki tako, da sta palec in sredinec en pod drugim (na isti prečki). Zdaj pa raztegnite druge prste stran od sredinca in ste zmagali.

3.jpg
4.jpg

Začnite s temi osnovami. Ko se enkrat navadite na teh nekaj prvih korakov, boste videli, da bo večina vašega igranja postala veliko lažjega. In, ko se boste v prihodnosti soočali s podobnimi težavami, si samo zapomnite glavni princip: vadite in igrajte jih na način, ki služi vašemu igranju.

Se želite naučiti kako zaigrati na kitaro karkoli in kadarkoli z lahkoto? Pridružite se zabavnim in učinkovitim lekcijam kitare za vse generacije in končno začnite igrati, kot si zaslužite.

©Janez Janežič, 2023

bottom of page