top of page

Kako prekiniti začaran krog dolgočasne ponavljajoče se vadbe z uporabo enih in istih kitarskih lickov?

Ali ste se počutite ujeti pri igranju enih in istih starih »lickov« v zadnjem času?

 

Se kdaj počutite, kot da igrate iste stvari znova in znova, brez kakršnega koli napredka?

Če je temu tako, potem niste edini. Ves čas namreč poslušamo, da se veščine pridobijo s ponavljanjem. Kot na primer: "naredite X deset tisočkrat in ga boste obvladali". Čeprav je to res, to ni nujno najbolj učinkovita uporaba vašega časa za vadbo. Pravzaprav NE potrebujete obvladati določene fraze, da bi lahko greste naprej, saj bi vam to lahko vzelo več let in na koncu niti ne bi dobili dovolj velikega napredka za vložen trud.

 

Guitar.jpg

Zakaj? Ker je tisti en »lick« (ali pa več 10 lickov) resnično le majhen kos vašega igranja kitare in ne bo veliko prispeval k vašim splošnim veščinam.

Predstavljajte si mladega umetnika, ki poskuša obvladati risanje ravnih črt, preden sploh začne risati svoje prvo umetniško delo. Kaj bo bolj vplivalo na njegove risarske veščine? Vadba risanja ravnih črt, ali dejansko risanje? Odgovor je očiten: dejansko risanje in praktična uporaba veščin, ki jih že poseduje.

V resnici obstaja veliko več glasbenih spretnosti, ki jih moramo poznati poleg tega, da znamo "igrati tiste note v enakem vrstnem redu in enakem ritmu ves čas". Spretnosti, kot so npr.: tehnika, poznavanje ubiralke, uporaba, integracija, slušne spretnosti, itd.

Veliko kitaristov se teh sploh ne zaveda, zato večino časa porabijo za vadbo "stvari" iz svoje najnovejše knjige »lickov«, ki so jo kupili na spletu.

V tem članku sicer ne bomo podrobneje razpravljali o vseh teh spretnostih, ampak poglejmo, kaj lahko storimo s frazami, ki jih že poznamo.

Kako lahko vadimo licke, da bomo dosegli boljše rezultate?

Najboljši način vadbe je, da se izzovete in uporabljate, igrate ali vadite licke v različnih kontekstih, z različnimi cilji. Tukaj je nekaj idej, ki jih lahko uporabite:

1. Uporaba licka

Ali znate lick, ki ga vadite, dejansko tudi uporabiti v svojem igranju?

Poskusite ustvariti solo s tistim lickom. Kombinirajte ga z melodijo in nekaj drugimi licki, dodajte nekaj akordov in ste že tam. Tako lahko dejansko uporabite lick v glasbenem kontekstu, ki je primeren vašim sposobnostim.

Enako velja za improvizacijo. Samo uporabite ga. Vse kar morate storiti, je odločiti se, da boste tisti lick uporabili skupaj s spremljevalno glasbo, ki vam je všeč. In ko lahko to enkrat storite, spremenite spremljevalno skladbo, spremenite občutek, spremenite tempo in ponovite postopek. Čestitam, zdaj lahko uporabljate lick v vaši improvizaciji!

​2. Transponiranje licka v različne ključe

O tem ni veliko za povedati, razen tega da je to nekaj, kar mnogi kitaristi (tudi izkušeni) spregledajo. Želite obvladati kitaro? Pretvarjajte vsak lick, ki se ga naučite, v različne ključe. Ni vam treba to storiti v vseh tonalitetah, ampak vsaj v tistih, ki jih največ uporabljate.

 

3. ​Igrajte licke v različnih ritmičnih vrednostih

Ta ideja je nekoliko bolj zahtevna, vendar če imate lick, ki je sestavljen iz enakovrednih not, lahko celoten lick pretvorite v druge ritmične vrednosti.

Na primer, če je lick sestavljen iz osmink, ga lahko poskusite pretvoriti v triole. To je izjemno koristno, če želite uporabiti ta lick v blues solih, ki običajno uporabljajo triolni občutek.

Po drugi strani pa, če poznate veliko triolskih blues lickov, jih lahko poskusite pretvoriti v osminke ali šestnajstinke, da dobite občutek »straight« ritma. Kot sem že omenil, je to lahko zahtevno, vendar izjemno koristno za razumevanje ritmov in uporabo vaših lickov kjerkoli si želite.

4. Ritmične variacije

Še ena stvar, ki jo lahko storite, je spreminjanje ritma fraze. Lahko spremenite celotno frazo, če ste zmožni, ali pa lahko izberete samo en ton in ga naredite daljšega/krajšega. Naredite čim več ritmičnih variacij.

5. Variacije tonov

Lahko tudi spremenite višino različnih tonov. Najlažji način za začetek je sprememba zadnjega tona fraze. To vam bo izjemno pomagalo pri prilagajanju fraze različnim akordom. Začnite s spreminjanjem zadnjega tona in potem nadaljujte s spreminjanjem katerega koli drugega tona. Poskusite ohraniti isti ritem, medtem ko to počnete. Naredite čim več variacij.

 

6. ​Združite več lickov skupaj

Torej lahko zaigrate 100 različnih super-zvenečih lickov? Super! Ampak, ali lahko združite dva skupaj in ju igrate enega za drugim brez ustavljanja?

Združevanje lickov bo izjemno utrdilo vaše sposobnosti uporabe v različnih glasbenih kontekstih, hkrati pa lahko iz več različnih lickov tudi sestavite nove glasbene ideje.

7. Kombinacija omenjenih idej

Lahko si izmislite tudi čim več različnih kombinacij zgornjih primerov. Ugotovili boste, da je praktično neomejeno možnosti kako zaigrati en lick. Iz njih boste izmolzli do zadnje kapljice koristi – in v procesu postali veliko boljši in kreativni kitarist.

Ne samo to, ampak ustvarili boste tudi goro novih lickov in originalnih glasbenih idej, ki jih lahko potem uporabite v svoji improvizaciji ali songwritingu.

Sposobni boste tudi ustvariti izjemno veliko različnih idej že med samim džemanjem – variacije boste lahko ustvarjali na licu mesta.

In zapomnite si: ne rabite se naučiti več lickov za to da ste boljši kitarist. Vse kar morate storiti je izmolsti in uporabiti tisto kar že znate. Zdaj pa pojdite in za vedno prekinite začaran krog dolgočasne in ponavljajoče se vadbe!

Se želite naučiti biti veliko bolj kreativen kitarist in zveneti dobro vsakič, ko primete kitaro v roke? Povejte mi nekaj o sebi na tem obrazcu, in skupaj ugotovimo, kako vam lahko najbolje pomagam igrati kitaro kot ste si vedno želeli.

bottom of page