top of page

Preprosti triki kako ustvarjati zanimive ritmične ideje

Imate dovolj igranja enih in istih ritmov cel čas?

Mi, glasbeniki (še posebej kitaristi) smo večkrat nagnjeni k ustvarjanju idej, ki smo jih že enkrat igrali ali pa smo jih morda nekje že slišali. In temu instinktu se težko izognimo, saj je popolnoma podzavestno in naravno, da to počnemo. Vse glasbene ideje od nekje pridejo. In največkrat je vir prav glasba, ki jo poslušamo (z nekaj dodatki in variacijami).

 

Glasba ima veliko elementov. Ritem, melodija in akordi (oz. harmonija) so le nekaj osnovnih sestavin, ki jih po navadi ukrivljamo za ustvarjanje glasbe. Kljub temu pa je ritem večkrat pozabljen. Veliko pesmi je na kitaro narejenih iz nekaj akordov in uporabo enih in istih kitarskih ritmov, ki se jih vsi naučimo že kot začetniki. Temu je dodano še nekaj besedila in to je to.

Frustrated.jpg

Dan danes je tudi harmonija čedalje bolj preprosta. Človeška ušesa so se temu prilagodila tako, da je vsaka malo bolj sofisticirana glasba za večino poslušalcev praktično »ne-poslušljiva« oziroma »preveč kompleksna«. Potem pa se vprašamo zakaj toliko pesmi zveni podobnih.

Seveda, še vedno obstaja veliko skladateljev, ki vedo, kaj delajo v smislu glasbe. Še posebej v drugih bolj kompleksnih žanrih glasbe, kot so na primer jazz, metal, fusion …

Ampak glede na to, da nas večina želi slišati čim bolj preproste akorde ter nepozabne ponavljajoče se melodije, se lahko pri pisanju veliko več igramo z ritmom. Tako lahko ustvarjamo originalno glasbo brez, da bi zveneli preveč čudno povprečnim poslušalcem.

Kaj pa mislimo z besedo »ritem«?

Lahko je ritem vokalne melodije, bass linije, kitarske linije, bobnov … ali v bistvu karkoli v pesmi, čemur lahko pripišemo, da ima ritem.

Torej, kako lahko razvijemo originalne ritmične ideje, ki jih lahko uporabimo v različnih melodijah in akordih v naši glasbi?

 

Nekateri so sposobni ustvarjati odlične glasbene ideje iz glave. Ampak to po navadi zahteva kar dober posluh in veliko glasbenega znanja (pogosto opisano kot »talent«), da to lahko izvedemo. Želite dobiti še več kreativnih glasbenih idej in jih biti sposoben izvesti v pravi glasbi? Trenirajte svoja ušesa, in generirali boste lahko ogromno dobrih novih idej.

Alternativa pa je eksperimentiranje - ampak najprej na papirju ali računalniku. Zakaj? Ker, kot smo omenili na začetku, naše roke želijo vedno igrati ene in iste dobre stare ritmike, ki jih ves čas uporabljamo pri igranju drugih pesmi. Zato najprej odložimo svoj inštrument in si pripravimo nekaj za pisat.

Preden gremo naprej, naj omenim, da je super, če imate dostop do kakšnega računalniškega programa, kot je Guitar Pro ali kakršen koli DAW »Digital Audio Workstation«. Praktično karkoli, kar vam lahko pomaga pisati glasbo na računalniku. Še posebej pride prav, ko se moramo dejansko naučiti ritme, ki smo jih generirali. Na računalniku lahko ideje v trenutku poslušamo, ocenimo in jih popravimo, če je to potrebno.

Tukaj je zanimiv način kako generirati nekatere super ritmične ideje:

 1. Izberimo si taktovski način.

 2. Izberimo si konstantno vrednost not. Najbolje je, če so vsaj osminke ali krajše, ampak izberimo si lahko katere koli hočemo: lahko so osminske triole, šestnajstinke ali celo pentole, če se počutite drzne.

 3. Z izbranimi notami zapolnimo, kolikor taktov želimo, da traja naš ritmičen vzorec. Zaenkrat ne dodajajmo akordov ali melodij, naj bo preprosto. Če uporabljamo Guitar Pro, samo vnesemo ničle na katerikoli odprti struni.   

 4. Zdaj pa izbrišimo nekaj teh not. Lahko je popolnoma naključno, lahko pa si izberemo specifično zaporedje: pustimo 3 note in zbrišemo 2, potem ponovimo. Če uporabljamo podobna specifična zaporedja številk kot v zgornjem primeru (3+2+3+2), lahko ustvarimo nekaj res zanimivih poli-ritmičnih vzorcev.   

 5. Kopirajmo ritem nekajkrat, da se začne ponavljati.


   

 6. Poslušajmo kaj smo ravnokar ustvarili.

 7. Prilagodimo in izboljšajmo. Glede na to, da že imamo idejo pred seboj, najverjetneje že slišimo kaj bi radi spremenili. Dodajmo te manjše popravke in naredimo idejo bolj muzikalno in koherentno. Lahko se tudi odločimo ali bi radi izbrisane note dejansko imeli za pavze, ali bi radi, da prejšnje note zvenijo čez prazen prostor.


   

 8. Dodajmo akorde na vzorec. Lahko so navadni power akordi ali kateri koli akordi, ki jih poznamo. Lahko tudi pustimo te ničle in dobimo nekaj bolj podobnega »djentu«. Akordi delujejo super, če uporabljamo pavze.


   

 9. Lahko pa povrh dodamo melodije. Melodije delujejo bolje, če zapolnimo prostor s povezanimi notami. To melodijo lahko zdaj uporabimo za vokale ali pa kateri koli drugi solo inštrument.

 

In to je vse. Ravnokar smo ustvarili nekaj super glasbenih idej! Zdaj pa je na vas, kako jih boste uporabili. Zapomnite si le, da ne rabite ustvariti ogromno različnih glasbenih idej. Ena dobra glasbena ideja več kot dovolj, da lahko ustvarimo nepozabno pesem.

Vam je všeč koncept? Delite vaše misli z mano. Pišite mi na email: dreammusic.sp@gmail.com

 

Do naslednjič! 😉

©Janez Janežič, 2022

Tabs4.png
Tabs2.png
Tabs1.png
Tabs3.png
Tabs5.png
Tabs6.png
bottom of page