top of page

Kako vaditi kitaro, ko imate več časa?

Ste se slučajno znašli v situaciji, da imate na voljo več časa za vadbo? Morda ste na dopustu/počitnicah, ali pa samo imate lenobno nedeljo brez kakršnih koli načrtov.

Ni boljšega časa za vadbo kitare kot je zdaj.

V današnjem svetu se to ne zgodi tako pogosto, zato ponavadi nismo čisto prepričani, kaj početi z vsem tem časom. Velikokrat ga preprosto zapravimo in z njim ne naredimo ničesar koristnega.

person-playing-guitar-130991.jpg

Ampak, če je naša želja izjemno močna, in si res želimo presegati pri igranju kitare, je izjemno vredno znati ta čas tudi čim bolje izkoristiti.

Obstaja veliko dobrih metod vadbe, ki jih lahko najdete na internetu. Veliko teh tehnik deluje za večino ljudi. Potrebno pa se je zavedati tudi, da ena “najboljša taktika” za vadbo kitare ne obstaja. Za reševanje težav in doseganje vaših ciljev, je potrebno namreč uporabiti več različnih taktik.

S tem v mislih, raziščimo nekaj idej, kaj lahko počnemo v tem času.

Najprej, ogrevanje!

Če boste preživeli veliko časa z igranjem kitare, je ogrevanje izjemno pomembno. Še posebej v hladnejših letnih časih. Seveda, morali bi se ogreti pred vsako vadbo, ampak, če bodo vaši prsti tisti dan delali nadure, si res vzemite čas in ogrejte roke, raztegnite svoje prste in jih dobro prekrvavite.

Ko so vaše roke dobro ogrete, lahko začnete delati stvari, katere ste si tisti dan zadali – ampak POČASI. Ne se zagnati in poskusiti igrati na vaši najvišji hitrosti, saj se bodo vaši prsti hitro utrudili, in ne boste več mogli veliko vaditi na ta način. Začnite počasi in stopnjujte svojo hitrost.

Vadite, kot bi vadili vsak »normalen« dan

Ali imate vadbeno rutino? Držite se je. Opravite svojo dnevno rutino, kolikor časa traja. Ne podaljšujte časa, ki ga porabite za vadbo vsake zadeve posebej (tehnike, lestvice, arpeggijev, riffov …). Vsako stvar vadite isto dolgo, kot bi vadili vsak normalen dan.

Potem, ko zaključite, lahko rutino ponovite. Tako imajo vaši možgani nekaj časa, da se 'resetirajo' in spravijo nazaj v stanje učenja. Ne se izgubiti v igranju enega in istega 'licka' predolgo, saj boste tako samo zapravljali svoj čas in energijo. Vaši možgani hočejo raznolikost, saj se na ta način najbolje učijo.

Vzemite si pavze

Ko ste opravili nekaj vadbe, bodo se bodo vaše roke počutile veliko bolj sinhronizirane. Medtem, ko je ta občutek res super, ne iti naprej in vaditi ure in ure v enem kosu. Vzemite si pavzo, in dajte svojim možganom in prstom malo počitka.

Svojo vadbo razdelite na več 40 minutnih sekcij. Med odmori, si lahko privoščite tudi kakšno kavo. Če imate še kakšne opravke, lahko v teh petih minutah tudi kaj postorite. Bodite aktivni. Če pojete, lahko izvajate tudi kakšne vokalne vaje.

Preveč vaje v enem kosu lahko povzroči izčrpanost in utrujenost prstov. In tudi, kot smo že omenili, vaši možgani vsake toliko časa potrebujejo odmor. Tako bo vaš čas veliko bolj produktiven.

»Počivaj, preden se utrudiš« ~ Dale Carnegie

Bodite kreativni

Potem, ko ste s težkim delom zaključili, lahko tudi 'džemate' ob spremljevalni glasbi, ali pa se igrate z looper pedalom, če ga imate. To je zelo dober način, da razvijate tudi svojo ustvarjalnost in morda tako tudi ustvarite kakšno novo glasbeno idejo.

Delajte na svojem songwritingu. Najboljši čas za vadbo songwritinga je takrat, ko ga imamo veliko, vaše roke pa so že dobro ogrete in pripravljene zaigrati to, kar želijo vaša ušesa slišati.

Odprite Guitar Pro ali DAW (program za snemanje) in pričnite z eno preprosto glasbeno idejo. Preostanek časa pa porabite zato, da se z njo igrate in jo razvijate. Dodajte bobne in bas. Harmonizirajte jo, igrajte čez različne akorde … z njo počnite kar želite.

Želite dodati tudi vokalne dele pesmi? Pričnite s pisanjem prvega verza, ki vam pride na pamet in ga poskusite zapeti čez instrumental, ki ste ga ustvarili.

Ne sodite svojih idej na začetku. Izrazite jih kakor hitro lahko. Ena ideja bo vodila do naslednje, in nato do naslednje, itd. Zapomnite si, da si boste za izboljšave teh idej vedno vzeli čas v prihodnosti. Ključ tukaj je, da delate z nekaj idejami in se naučite z njimi manipulirati. To je veliko bolj vredno kot pa sam proces ustvarjanja novih idej. In igračkanje z le nekaj notami zna biti izjemno zabavno.

Da povzamemo članek, tukaj je nekaj ključnih stvari: začnite počasi, dajte svojim možganom raznolikost, bodite kreativni in ne pozabite v procesu uživati.

In tako bi tudi jaz preživel svoje nedelje. :)

Želite postati veliko bolj zagnan in kreativen kitarist? Pridružite se zabavnim in poučnim lekcijam kitare v okolici Novega mesta in igrajte kot ste si vedno želeli.

bottom of page