top of page

Kako povečati svojo ustvarjalnost kot glasbenik?

Ste se kdaj počutili, kot da vaše igranje zveni ves čas enako, ko igrate s prijatelji, pišete glasbo ali celo pri vadbi?

Ste kdaj imeli občutek, da iz svojega inštrumenta ne morete dobiti nobene »dobre« glasbene ideje in ste se počutili, kot da nikoli ne boste tako ustvarjalni kot tisti drugi kitarist, ki zna sam pisati ubijalske melodije?

Vem, kako se počutite - prav tako kot verjetno vsak drug glasbenik. Vsi smo imeli težave z ustvarjalnostjo na določeni točki našega glasbenega življenja. Ampak zakaj so potem lahko nekateri tako ustvarjalni in lahko pišejo tako dobre pesmi in improvizirajo ubijalske kitarske solote? Ali lahko dejansko postanemo ustvarjalni?

Seveda lahko. Ustvarjalnost je kot mišica katero moramo trenirati ... in to čim več. Danes bomo raziskali nekaj idej o tem, kako lahko spodbudimo našo ustvarjalnost, katere jaz osebno uporabljam v vsakdanjem življenju.

Kaj lahko storimo glede tega?

Prva in najbolj očitna stvar, ki jo lahko storite je: preprosto ustvarjajte. Ja, prav ste prebrali. Mnogi prenehajo, preden sploh začnejo ustvarjati, saj imajo omejena prepričanja o sebi. »Ampak jaz nisem ustvarjalni umetnik, jaz igram samo za zabavo« je izgovor, ki ga pogosto slišimo. Obstaja pravilo o vsem, kar se naučimo v življenju: če ne poskusimo, ne moremo rasti. Tudi če vam ne uspe prvič, se boste vsaj naučili nekaj novega iz te izkušnje. In to je edini način, da lahko pričnete ustvarjati. Lahko preberete vse knjige o ustvarjanju glasbe, poznate vse o teoriji glasbe, si ogledate vse video posnetke na Youtube-u in se še vedno ne boste nikoli naučili toliko, kot bi se, če bi se vrgli v morje in poskušali splavati.

Kako lahko torej »začnete ustvarjati«?

 

Rezervirajte si nekaj časa vsakih nekaj dni (ali tednov), ko boste svoj trud redno posvetili vašim pesmim, kitarskim solotom ali učenju veščin improvizacije. Že X-urno rutino vadbe? 30% tega časa posvetite ustvarjalnosti. Vzemite si 20 minut iz enourne vadbe in izvajajte vaje, ki jih bomo pojasnili spodaj.

Ustvarjanje variacij

Ste se naučili nov kitarski lick? Naredite iz njega na desetine različic. Medtem, ko je ta predlog sam po sebi morda slišati zapleten ali nejasen, je dejansko zelo preprost, če si stvari zapisujete. Zapišite si lick, ki ste se ga naučili, na papir, ali še bolje, uporabite za to program Guitar Pro. Nato raziščite, kaj se zgodi, če spremenite vrednost ene same note (npr. četrtinko -> spremenite v osminko).

 

Ponovno se naučite novo variacijo licka in dobro poslušajte. Verjetno bo zvenelo popolnoma drugače - »Hej, ampak to ni več isti lick!« To je res. To, kar imate zdaj, je nov lick, ki se sliši in čuti drugače kot vaše izhodišče. Zapišite si novo variacijo. Nato spremenite vrednost druge note, potem tretje, itd. In ko boste izčrpali vse različne možnosti, boste imeli že ogromno zbirko novih lickov.

 

Kako pa potem naprej? Kaj se zgodi, če spremenite vrednosti dveh not naenkrat? :)

Nato lahko greste dalje in začnete spreminjati višino note (npr. D# -> F) in raziščete vse različne možnosti, ki jih lahko dobite. Lahko tudi kombinirate različne variacije ritmov in tonov. Ali vidite, kam to pelje? Samo z enim 4-notnim lickom lahko ustvarimo več kot 100 tisoč različic.

»Ampak to ni ustvarjanje. To je samo kopiranje licka nekoga drugega!« Medtem, ko je to, v tem kontekstu, delno res, ne skrbite. Različice ste ustvarili vi sami, kar pomeni, da ste bili ustvarjalni in pika. Vse sicer ne bo vedno slišati dobro, vendar boste morda našli nekaj skritih neizklesanih draguljev, ki so vam res všeč in so popolnoma uporabni v vašem igranju kitare.

Seveda vam ni treba narediti na stotine in stotine variacij enega samega licka, ker vas bo to verjetno na smrt zdolgočasilo. Če pa za vse, kar se novega naučite, ustvarite vsaj 5 dobro-zvenečih različic, boste vsaj 5-krat bolj ustvarjalni, kot bi bili, če bi se po knjigi naučili le licke same takšne kot so.

S časom boste postali bolj ustvarjalni, ker boste podzavestno začeli ustvarjati različice vsega, kar boste slišali. Morda boste slišali cerkvene zvonove ali zvonjenje telefona, in ko boste v roke prijeli kitaro, se bodo nekatere melodije kar začele pojavljati v glavi in to bo najverjetneje različica nečesa, kar ste že slišali.

Te vaje lahko delate z licki, rifi, vokalnimi melodijami, akordnimi progresijami, zaporedji lestvic, arpeggii ... karkoli. Uporabite to za vse, kar se naučite, in se opazujte, kako rastete, ne samo kot kitarist ampak tudi kot ustvarjalni glasbenik.

Želite postati veliko bolj kreativen kitarist?

Naj vam pomagam. S profesionalno pomočjo je postati dober in ustvarjalen kitarist povsem preprosto. Povejte mi nekaj o sebi in se prijavite na kreativne lekcije kitare v okolici Novega mesta.

bottom of page