top of page

Kakšna je vadba naprednejših kitaristov?

Če želite postati napredni kitarist, ali ste že krepko naprej od faze preprostih 'riffov' in 'lickov', je napredek pri igranju vedno izziv. Zato se je vredno vprašati, kako najbolje uporabiti svoj čas za vadbo, da lahko nenehno napredujemo, ne glede na stopnjo igranja.

V realnosti so vadbene rutine začetnih in naprednih kitaristov različne. Po mojem prepričanju pa bi tudi začetniki lahko veliko hitreje napredovali z uporabo nekaterih naprednejših vadbenih tehnik, ki jih sicer uporabljajo bolj napredni kitaristi. Ampak moramo vzeti v zakup, da mora biti igranje kitare tudi zabavno, še posebej za začetnike.

image001.jpg

Tako je učenje preprostih pesmi, ki zvenijo dobro, po navadi dobra začetna točka za začetnike. Vendar to ne pomeni, da se naprednejši kitaristi ne zabavajo pri igranju kitare. Ravno nasprotno; igranje kitare postane še bolj zabavno, saj v procesu rastemo kot glasbeniki. Začetniki pa bi bili lahko preobremenjeni s koncepti o katerih bomo tukaj govorili, zato jih pri njih ne uporabljamo.

“Česa še nisem poskusil?” – Začetna točka

Za začetek je zelo dobro poznati svoje igranje od glave do pet. Kateri koncepti, lestvice, prstni redi, akordi, itd., še niso povsem udobni pod našimi prsti? Kje so naše šibkosti? Predstavljajte si, da so naše sposobnosti kot zemljevid, ki ga je še potrebno raziskati. Na ta način bo igranje bolj podobno zanimivi avanturi, kot pa dolgočasnemu opravku. Če še ne poznate svojih šibkosti, se lahko pridružite kakšnemu “jam sessionu”, posnamete nekaj glasbe, ali pa se pridružite bendu in igrate v živo. Izpostavljanje takšnim situacijam vam bo neposredno pokazalo vaše šibkosti. Te morate potem analizirati in jih dodati na vaš meni vadbe.

Vaš vadbeni meni

Grajenje mišic

Del vaše vadbe bo sestavljen iz grajenja vaših glasbenih mišic. Tukaj boste gradili svojo hitrost igranja, utrjevali nova zaporedja lestvic, pozicije, prstne rede, tehnike v vaš mišični spomin, delali na znanju vaše ubiralke (kje so toni), in generalno vadili stvari, ki vam niso še najbolj udobne.

Uporaba

Če želite iz svoje vadbe iztisniti največ, je potrebno trenirati tudi praktično uporabo. Ponavljanje enih in istih stvari hitro postane dolgočasno, zato vam lahko igranje iste stvari v različnih glasbenih kontekstih in raziskovanje možnosti igranja znotraj njih, omogoči globlje znanje in veliko manj utrudi vaše možgane. Dodatno bo to vaše igranje dejansko naredilo uporabno.

Teorija

Učenje glasbene teorije samo po sebi nima vrednosti. Le uporaba teoretičnih konceptov v vaši glasbi vam bo omogočila veliko večjo kreativnost pri songwritingu in kompoziciji, vi pa se boste s svojim inštrumentom lažje znašli v različnih glasbenih situacijah. Izboljšali bodo vaše sposobnosti improviziranja in splošno kreativnost. Ni potrebno odkrivati tople vode. Lahko se naučite vsega kar so glasbeniki počeli že stotine let in to uporabite po svoje.

 

Torej, vzemite si nekaj časa in uporabite vse, kar ste se do sedaj naučili o glasbi, ter jo naredite po svoje.

Muzikalnost

Poleg tehničnega aspekta igranja kitare, boste želeli delati tudi na zmožnosti lastnega izražanja skozi svojo glasbo. Tukaj vadite »kako« igrate določene stvari. Samo s spreminjanjem in kombiniranjem različnih elementov fraziranja, kot so na primer: dinamika, zategi (bendi), zdrsi, trilčki, itd., v svojih ustaljenih lickih, bo vaše igranje postalo veliko bolj zanimivo.

 

Poskusite se tudi čim bolj poglobiti v vsako noto, ki jo zaigrate, in se čim bolj povežite s svojim inštrumentom. Mogoče ste mnenja, da je to nekaj, kar je lahko samo prirojeno, vendar vam povem iz lastnih izkušenj, da se tega LAHKO naučite tudi vi. Ravno tako, kot se lahko naučite usmerjati svoje misli in meditirati. To je zlata vredna vrlina, ki bo vaše kitarsko popotovanje naredilo veliko bolj izpolnjujoče.

Ustvarjanje glasbe

Kot napredni kitarist se boste večkrat znašli bolj v ustvarjanju glasbe, kot pa vadbi in učenju pesmi. Bodite aktivni skladatelji, tudi če pišete samo zase in svoj koš za smeti, saj vam bo to omogočilo uporabo konceptov, o katerih smo danes govorili.

 

Upam, da sem vam predstavil boljši pregled vadbenih rutin naprednejši kitaristov. Tudi, če ste še začetnik, lahko pričnete z vadbo teh konceptov po vaših sposobnostih. Samo izberite si prvega in začnite že danes. To ne bo samo dvignilo vaš potencial, ampak vas bo usmerilo na pravo pot, da ga boste tudi dosegli.

Če želite izvedeti več o tem, kako postati naprednejši kitarist, mi povejte nekaj o sebi in se prijavite na brezplačno uvodno uro, kjer se bomo lahko bolje spoznali in ugotovili, kako vam lahko pomagam.

 

© Janez Janežič, 2023

bottom of page