top of page

Nikoli zadovoljni s svojim igranjem kitare? Dobre novice!

Veliko glasbenikov iščejo veličino v svoji profesiji. Če ste eni izmed nas, najverjetneje svoji veščini posvečate veliko svojega časa in energije. Velikokrat začutimo, da nismo niti malo zadovoljni s svojimi veščinami.

In, če ste se kdaj počutili slabo o svojem igranju, niste edini. Če želite biti najboljši možen kitarist, kar ste lahko, vas lahko ta občutek tudi pripravi do tega, da vadite več.

Kar je DOBRO!

pexels-shelagh-murphy-1666816.jpg

Predstavljajte si, da bi bili popolnoma zadovoljni takšni kot ste. To bi lahko ubijalo vašo proaktivnost za vadbo in izboljševanje. Posledično se ne bi zares tako trudili, da bi ohranjali dobro navado vadbe, in ne bi vadili redno, ali pa celo prenehali vaditi začasno.

To bi dejansko ŠKODILO vašemu igranju, saj bi vse, za kar ste tako dolgo delali, počasi začelo upadati zaradi pomanjkanja vadbe.

Tako kot v naravi, “status quo” ne obstaja. Stvari rastejo ali pa upadajo, ni vmesnega stanja. Praktično se morate odločiti med tem, da še naprej rastete kot glasbeniki, ali pa pustite, da gre vaše znanje nazaj (vam lahko povem iz lastnih izkušenj, da je izjemno neprijetno).

Torej, če ste popolnoma zadovoljni s svojem igranjem, morda nekaj delate narobe.

 

»Dobro opravljeno, in«

 

Če ste gledali film »Whiplash«, se morda spomnite besed Terenca Fletcherja: »Ne obstajata dve besedi v angleščini, ki sta bolj škodljivi kot »good job« [dobro opravljeno].

Kot učitelj kitare, se s to trditvijo ne strinjam popolnoma, ampak vem od kje prihaja. Dejstvo je: če želite biti vrhunski, se morate gnati naprej in nikoli biti samozadovoljni ali pa obupati.

Ampak vedno je zdravo biti tudi kdaj pozitivno pohvaljen (še posebej sami od sebe). Nekaj pozitivnosti, vam lahko pomaga vedeti, da ste na dobri poti, in vam bo pomagalo vztrajati pri vašem igranju kitare.

Sam bi uporabil besede »dobro opravljeno«, ampak bi jih tudi posodobil v »dobro opravljeno, IN …«

Treba je biti iskren sam s seboj in vedeti, kdaj je bilo »dobro opravljeno« in kdaj ne. Ampak, iščite tudi prostor za izboljšave v vašem igranju. »Dobro opravljeno, in …« preprosto pomeni, da se zavedate svojega napredka, IN še vedno iščete izboljšave.

Primer: »Solo, ki sem ga včeraj improviziral na naši tretji pesmi, je bil kar dober, IN bi lahko bil še veliko boljši, če bi lahko iztisnil vsako kapljico emocije iz tiste zadnje note. Na tem moram še delati.«

Dajte vse od sebe

 

»Vse od sebe« je najverjetneje različno za vsakogar. Če igrate kitaro kot hobi, potem lahko temu morda namenite 20 minut na dan. Ampak, če je to vse, kar lahko daste, iztisnite iz tega čim več! Če ste bolj resen kitarist, pa boste verjetno želeli dati veliko več kot samo 20 minut vadbe na dan.

V vsakem primeru, dajte vse od sebe. Vadite čim bolj učinkovito, bodite prisotni in osredotočeni na to, kar počnete. Ne biti preveč samozadovoljni med vadbo, ženite se naprej.

S tako vadbo se lahko razbremenite občutka krivde pri igranju v živo, da bi »lahko bilo bolje«, saj bi bilo to praktično nemogoče za vas. Delanje stvari na pol, pa vam povzroči obžalovanje vsake napakice, saj tako resnično veste, da bi lahko bilo bolje.

Pustite za sabo, uživajte v momentu in uživajte v procesu

 

Ko ste enkrat izven svoje vadbene sobe, je čas, da stvari pustite za sabo, in uživate v tem, kar ste do zdaj naredili. Ne bojte se napak med nastopom. Skrbi bodo vse skupaj samo še poslabšale. Ne lovite vlaka, ki ste ga zamudili, ampak ga spustite in počakajte na naslednjega.

Ko ste enkrat konec z nastopom, se ne tepsti takoj. Najprej, pustite svoje napake v preteklosti. Prespite vse skupaj in nato se ocenite. Za to je super imeti posnetek vašega nastopa. Prepoznajte vse pozitivne točke in poiščite možnosti za napredek.

Potem lahko načrtujete in si zastavljajte cilje za nadaljnje vadbe.

Tako boste lahko napredovali veliko hitreje in tudi uživali v procesu – kar je na koncu tisto k čemer želimo stremeti.

Končni cilj po navadi ni nikoli tako zmagoslaven, kot pričakujemo, saj se na tem svetu lahko vedno nekaj novega naučimo in postanemo boljši, kot smo bili včeraj. Zato je uživanje v procesu še kako pomembno.

Torej, če niste nikoli zadovoljni s svojim igranjem kitare, mogoče bolj uživate v procesu napredovanja, kot pa v dejanskem rezultatu. Ali to pomeni, da je to, če nikoli niste zadovoljni z igranjem, dejansko bolj zabavno? No, ta odgovor pa prepustim vam. :)

Želite svoje igranje kitare povzdigniti na višjo raven?

 

Pridružite se nam na zabavnih in učinkovitih lekcijah kitare ter naredite nov korak do igranja, kot ste si vedno želeli.

©Janez Janežič, 2023

bottom of page