top of page

Piši pesmi kot projektni vodja

Pisanje pesmi se veliko začetnikom zdi izjemno zapleten proces, kar je delno tudi res. Tudi preproste pesmi znajo namreč biti kar kompleksno prepletene z raznimi glasbenimi elementi, ki nam na koncu dajejo želen rezultat.

Ali to pomeni, da so pisanja zmožni samo »superljudje«, ki zmorejo kar na lepem iz ničesar ustvariti nekaj izjemno kompleksnega? Definitivno ne. Pesem je lahko zahteven projekt. Ampak, prav tako je tudi vsaka zgradba zelo zapleten projekt, ampak jih ljudje nekako vedno znajo pripeljati do konca. Kako je to mogoče?

Slika projektnega vodje, ki riše načrt.

No, prva stvar, ki mi pade na misel, ko pomislim na gradnjo, je načrt. Najprej je potrebno vedeti, kaj sploh želimo doseči. Potem pa je gradnja razdeljena na več korakov in se potem delavci osredotočajo le na enega naenkrat. Vsak korak je vnaprej določen v določenem zaporedju in projekt je razdelan tako, da je vsaka naloga posebej dokaj preprosta. Ne zna vsak zgraditi hiše, ampak vsak zna položiti eno opeko na drugo.

 

Pišimo pesmi, kot da bi polagali eno opeko naenkrat

 

Tudi pesmi lahko pišemo po korakih. Zelo redko katera pesem je pisana z vsemi inštrumenti naenkrat, saj, kot smo omenili prej, bi bil postopek tako veliko preveč kompliciran in frustrirajoč. Kljub temu se večina novopečenih glasbenikov podvrže razmišljanju, da morajo vse ideje takoj zveneti dobro in nato hitro odnehajo, če stvari ne stečejo točno tako, kot so si zamislili. Vam zveni znano? Tudi jaz sem doživljal prav podobne tegobe pri pisanju pesmi, ampak sem s časoma odkril, da je pri ustvarjanju potrebno biti izjemno potrpežljiv.

 

Kje začeti in kako nadaljevati s pisanjem pesmi?

 

Najprej je potrebno začeti v glavi. Razmišljanje o pisanju celotnega aranžmaja pesmi naenkrat sekundo po sekundo, je potrebno vreči stran. Raje privzemimo princip gradnje preproste hiše. Nekakšna groba osnova gradnje, kot jo jaz laično lahko predstavim bi bila naslednja:

  1. Načrt

  2. Temelji

  3. Osnovna struktura

  4. Inštalacije, okna vrata, opremljanje

  5. Fasada

 

Opazimo, da pri hiši delamo na njeni celoti naenkrat in v posameznih korakih dodajamo le določene elemente. Nikoli se ne bi zgodilo, da bi do konca zgradili samo na primer dnevno sobo in jo popolnoma opremili, preden bi sploh postavili strukturo ostalih prostorov.

 

Enako lahko storimo s svojo glasbo.

 

1. Korak: Načrt

 

Najprej si zamislimo načrt. O čem bo pesem govorila, kakšen bo občutek pesmi? Bo pesem balada ali bo bolj plesna? Ko imamo grobo idejo o teh stvareh, si lahko pesem tudi skiciramo na list papirja. Napišemo lahko koliko delov želimo imeti, kaj je namen posameznih delov. Bo sledila preprosti strukturi kitice in refrena, ali želimo ustvariti nekaj posebnega? Ta korak je sicer večkrat zanemarjen s strani večine glasbenikov, ampak zna biti izjemno uporaben, še posebej, če želimo glasbo narediti kolikor se da ekspresivno.

 

2. Korak: Temelji

 

Potem se lahko lotimo temeljev. To so glasbene ideje, ki bodo sestavljale našo pesem. Lahko so melodije, kitarski riffi ali licki, akordne progresije, besedilo ipd. S čim začnemo je povsem odvisno od našega okusa. Nekateri najprej začnejo z besedilom, drugi z inštrumentalno glasbo. Jaz želim v svojem ustvarjanju imeti čim več variacije, zato nekatere pesmi začnem z besedilom, druge z glavno melodijo in spet tretje s kitarskimi riffi. Lahko pa povem, da sem opazil, da je ponavadi tisti element s katerim začnemo v pesmi najmočnejši. Na primer: če želimo imeti speven refren, je najbolje, če začnemo z melodijo refrena.

 

3. Korak: Struktura

 

Ko imamo ideje na kupu, jih lahko začnemo urejati in počasi postavljati strukturo naše pesmi po načrtu, ki smo si ga zamislili. Če kakšne ideje še nismo uspeli ustvariti, lahko pustimo tam prazen prostor, ali pa se hitro nekaj izmislimo, tudi če ideja ni najboljša. Naj vas to ne ustavi. Predstavljajte si, da bo ta nedokončan del samo ena od nalog v projektu, ki si jo lahko pustimo tudi za kasneje. Še vedno delajte naprej na svoji pesmi. Verjetno vas bo kasneje, ko boste dodajali druge elemente, doletela inspiracija in boste tako točno vedeli, kaj želite imeti na tistem mestu.

 

4. Korak: Instalacije

 

Pesem bo zdaj počasi dobivala obliko, ampak verjetno še ne bo zvenelo kot nekaj, kar bi mi želeli slišati. Tukaj pride na vrsto »instalacija« drugih elementov. Če smo ravnokar postavili želene akorde, lahko nadaljujemo z melodijo petja, kateri lahko kasneje ali pa sproti dodamo besedilo. Prav tako naj nas ne ustavi, če za kakšen del še nimamo idej. Tam lahko preprosto pustimo prazno in pustimo nalogo za kasneje.

 

5. Korak: Opremljanje

 

Ko imamo enkrat v dobri meri postavljene inštrumentalne in vokalne ideje, lahko pričnemo z opremljanjem.

 

Pesmi lahko začnemo dodajati druge inštrumente: bobni, bas, klaviature, druge kitare in druge inštrumente. To bo povsem stvar okusa in vaše ustvarjalnosti. Ampak zapomnite si, da je vsak inštrument le svoja naloga v vašem kompleksnem projektu. Nikakor se ne lotiti posameznega dela pesmi in mu začeti dodajati vse inštrumente naenkrat. Če imate že dobro postavljeno strukturo in ima vaša stvaritev že obliko pesmi, si predstavljajte, da celotno pesem preplastite z novim inštrumentom ter jo tako izboljšate. Z enim inštrumentom preletite celotno pesem, tudi če za kakšen del še nimate prave ideje ali pa vam še ni popolnoma dober

 

6. Korak: Fasada

 

Če svoje ideje snemate na računalnik, se poskusite vzdržati ukvarjati s celotnim zvokom pesmi oz. miksom. To je samo barva fasade, ki jo naredimo šele čisto na koncu. Oblikovanje zvoka nas lahko hitro odvrne od pomembnejših zadev, kot so: sestaviti dobre riffe, melodije, itd. Poleg tega pa to ni naše delo in ga raje prepustimo profesionalnim tonskim mojstrom (ali pa si to delo prihranite za kasneje, če delate vse sami).

 

V nobenem koraku se ne ukvarjati z drugimi zadevami. En korak naenkrat. Nič se preveč obremenjevati in ocenjevati vaše ideje, dokler ni izdelek zares končan, saj se med »gradnjo« vedno lahko vrnete nazaj in popravljate napake.

 

Zapomnite si: perfekcionizem je morilec ustvarjalnosti.

Če želite izvedeti več o tem, kako lahko s svojo kitaro končno izrazite svojo ustvarjalnost, izpolnite obrazec za prijavo na brezplačno uvodno uro kitare, in mi povejte nekaj več o sebi. :)

bottom of page