top of page

Ključna Razlika Med Povprečnimi In Odličnimi Kitaristi

Ste se kdaj spraševali, zakaj vaši najljubši kitaristi zvenijo tako dobro?

 

Zelo lahko je misliti, da so nekakšni super nadarjeni nad-ljudje. Vendar mi lahko verjamete, da to ni res. V resnici, je veliko odličnih kitaristov povsem navadnih ljudi, tako kot jaz in vi.

Da, res je, da so vaši najljubši kitaristi morali vložiti zelo veliko svojega časa v vadbo kitare, da so lahko postali tako dobri. Nekateri so vadili tudi 8-10 ur na dan! Ampak razlog je to, da so v tistih časih morali veliko stvari ugotoviti sami, saj igranje kitare še ni bilo tako dobro raziskano kot je danes.

2023_06_04_Dream_Music_Koncert_Bučka (43 of 307).JPG

Danes imamo namreč na voljo zelo veliko virov in vadbenih strategij, ki nam pomagajo postati dobri kitaristi, tudi če vadimo samo 30-60 minut na dan. Ali ni to super?

 

S tem v mislih, smo lahko zelo hitro preobremenjeni z ogromno količino različnih »stvari«, ki jih lahko vadimo. In če to berete, ste se morda že znašli v situaciji, ko ste ugotovili, da ne glede na to, koliko novih lickov ste se naučili, še vedno ne zvenite tako dobro, kot vaši kitarski heroji.

 

Torej, kaj je potem ključna razlika? Ena beseda: izpopolnjevanje.

 

Če si res želite zveneti tako dobro, kot vaši najljubši kitaristi, ali pa celo kopirati (v dobrem smislu) delčke njihovega stila igranja, boste morali vse stvari, ki se jih naučite, izpopolnjevati, kolikor je le možno. Podrobnosti tukaj naredijo vso razliko.

 

In kot podrobnosti mislim: njihove frazirne elemente. Govorim o vibratu, zategi strun, zdrsi, pinch harmoniki, triki z whammy ročko, itd. Te elementi so tisti, ki naredijo naše heroje zveneti, kot zvenijo.

 

In tukaj se lahko zelo poglobimo, če smo pozorni na stvari, kot so:

  • Kako širok in hiter je njihov vibrato?

  • Ali je vibrato uporabljen takoj na začetku note, ali je zamaknjen?

  • Kako dolg je zateg? Ali je hiter ali počasen?

  • Ali so različni frazirni elementi naloženi en na drugega? Kako so naloženi?

 

Torej naslednjič, ko vadite kakšen svoj najljubši kitarski solo, se osredotočite na samo en lick naenkrat, in ga poskusite čim bolj približati originalnemu, kakor lahko. Opazujte in poslušajte svoje frazirne elemente, in jih izpopolnjujte vsako ponovitev. Ne obupati nad lickom, in ne obupati nad seboj. Še naprej delajte na tem in izpopolnjujte, pilite, nadgrajujte.

 

Po nekaj časa, BOSTE opazili napredek. Vaš lick BO zvenel bolje. In, ko ste enkrat zadovoljni s tem kako dobro zveni, lahko poskusite spremeniti kakšen frazirni element, o katerih smo govorili, in si poskusite izmisliti čim več različnih variacij licka, kot imate časa.

 

In zdaj gradite svoj stil igranja. Bodite čimbolj kreativni, in kmalu bo vaša kitara imela svoj glas.

 

Če želite izvedeti več o tem, kako zveneti dobro vsakič, ko primete kitaro v roke, se lahko pridružite na učinkovitih in zabavnih lekcijah električne kitare v Dream Music in končno pričnite igrati, kot ste si vedno želeli.

 

©Janez Janežič, 2023

bottom of page