top of page

Ustvarjajte z akordi, ki jih že poznate

Ali ste se kdaj spraševali zakaj je večina legendarnih kitarskih riffov tako preprosta, ampak še vedno zvenijo originalno in inovativno?

 

Pomislite na kakšen riff od bendov, kot sta na primer Nirvana in AC/DC ... stvari, ki so tako preproste, ampak jih zelo verjetno lahko prepoznamo že po nekaj taktih poslušanja.

 

In kaj poganja te legendarne zvoke? Ena beseda: kreativnost.

 

Naši heroji so zelo dobri pri uporabljanju stvari, katere so že dobro osvojili, in ustvarjanju iz njih.

2023_06_04_Dream_Music_Koncert_Bučka (56 of 307).JPG

AC/DC je moj najljubši primer. V večini pesmi uporabljajo enake 3 akorde v različnih tonalitetah, od katerih so vsi večinoma preprosti odprti akordi. Ampak zelo dobro privlačijo našo pozornost z njihovimi prefinjenimi ritmi, in zanimivimi modulacijami vse v enem samem komadu. Tako so dobili svoj značilni prizvok: vzeli so preprosto idejo in jo (oprostite mojemu jeziku) zlorabili. :)

 

Predstavljajte si koliko različnih idej lahko ustvarimo samo iz štirih, petih ali šestih akordov. Obstaja skoraj neskončno različnih variacij.

 

Najbolje pa je začeti preprosto. Začnimo ustvarjati samo z enim akordom.

 

Vzemimo preprost A dur akord, in si poglejmo kaj vse lahko naredimo iz njega.

image001.png

Način igranja

 

Najprej, kako ga bomo igrali?

 

Lahko ga zabrenkamo kot celoto z različnimi ritmi. Samo z uporabo različnih ritmov, lahko ustvarimo zanimive riffe (AC/DC – Highway To Hell je super primer).

 

Poglejmo si naslednji primer: 1 & 2, 3, 4 &. To ni nekaj, kar bi slišali na radiu vsak dan, ampak je preprosto in zapomnljivo.

 

image003.png

Verjetno lahko sami ustvarite še veliko več variacij. Samo poskusite.

 

Lahko uporabljamo tudi različne strune ob različnih časih. To nam daje še več možnosti za ustvarjanje. Poglejmo si ta naslednji primer, kjer so poudarki narejeni tako, da zabrenkamo cel akord, preostanek takta pa je igran samo na eni struni.

image005.png

Lahko igramo tudi arpeggio (igranje ene strune naenkrat, oz. ubiranje). Za A dur akord imamo na voljo 5 različnih strun, včasih mogoče celo 6. Koliko različnih variacij mislite, da lahko naredimo iz tega?

 

Poglejte si naslednjih nekaj primerov. Različni so si v tem kakšen je obseg višine tonov, smer ubiranja in ritem. Slednji na prvi pogled izgleda zelo preprost, ampak če ga zaigramo, slišite, da je zelo melodičen in zapomnljiv.

image007.png

Seveda, obstajajo tudi drugi načini kako igrati akord A, ampak za voljo preprostosti, se tukaj ustavimo. Kot vidite, samo s spreminjanjem tega kaj igrate in kdaj, imate lahko neskončno različnih možnosti samo z igranjem enega akorda.

 

Okraševanje akorda

 

Lahko tudi spremenite akord, ki ga že poznate, tako, da kakšen prst spustite ali pa kakšno noto dodate, in tako ustvarite nove akorde.

 

Če pustimo drugo struno odprto, dobimo akord po imenu Asus2.

image009.png

Če spustimo tretjo struno, dobimo akord A7.

image011.png

Če spustimo četrto struno dobimo akord Aadd11 ali pa Dmaj9/A.

image013.png

Možnosti lahko tudi kombinirate. Zelo kul zvoki kajne?

 

Z dodajanjem not, lahko stvari postanejo še bolj zanimive. Dodajmo 3 prečko na drugo struno. Dobimo akord Asus4.

 

image015.png

Če gremo če en korak naprej, dobimo še bolj zanimiv zvok: nekaj čemur rečemo »lidijski akord«:

 

image017.png

Dobre novice so, da ne rabimo znati vseh imen teh »fensi« akordov. Preprosto se lahko igrate z idejo, in poiščete zvoke, ki so vam najbolj všeč, in jih uporabite v svojem igranju.

 

Če kombiniramo te stvari skupaj, lahko dobimo izjemno zanimive kitarske riffe, ki jih lahko igramo ali na akustično ali električno kitaro:

 

image019.png

In če dodamo še različne načine igranja in ritme, o katerih smo govorili prej, lahko vidimo, da so naše možnosti navidezno neskončne.

Dodajanje melodij ali basovskih linij

 

Če se lahko domislite kakšne melodije, jo lahko pripnete k svojim akordom. Lahko igrate melodijo in akorde eno za drugim, ali pa igrate oboje hkrati. Dober primer igranja hkrati bi bila pesem Norwegian wood od skupine The Beatles.

 

Dodajanje basovske linije akordom dela čudeže. Vse kar morate narediti je, da dodate nekaj nižje zvenečih tonov akordu, in iz tega naredite zanimive riffe. Glede na občutke, ki jih želite poustvariti v pesmi, je lahko linija naraščajoča ali padajoča. Tukaj sta primera obeh:

 

image021.png

Kot vidite, obstaja toliko različnih možnosti, tudi če se samo igrate z enim akordom. Če primesimo še več različnih akordov, se lahko s temi idejami zabavamo do onemoglosti.

 

Torej če želite, da vaše igranje kitare zveni veliko bolj kreativno, samo raziskujte vse kar že poznate. In to velja za kateri koli stil igranja, in karkoli novega se naučite. Upam, da vam ta preprosta lekcija da upanja, in več inspiracije za ustvarjanje nove odlične glasbe. Srečno!

 

©Janez Janežič, 2023

 

Želite, da vaše igranje postane bolj kreativno?

Pridružite se nam na Vikendu Preboja Kitarske Ustvarjalnost. Dva dni igranja, ustvarjanja in džemanja skupaj z istomislečimi kitaristi.

bottom of page