top of page

Zakaj poškodba ni izgovor za prenehanje vadbe kitare

Ali ste si nedavno poškodovali katero koli svojih rok?

Ali pa ste mogoče vadili preveč in imate zdaj bolečine v zapestju, rokah ali prstih?

Medtem, ko vam lahko svetujem, da ste prihodnjič bolj pazljivi, vam lahko tudi povem, da razen, če ni kaj hujšega, ni to noben izgovor za prenehanje učenja ali vadbe kitare.

Tako ravnanje vidim zelo pogosto pri mojih učencih. Takoj želijo prenehati z lekcijami samo zato, ker so si poškodovali en prst, ali roko. Jaz jim vedno svetujem, da naj vseeno pridejo na lekcije.

Zakaj?

pexels-cottonbro-studio-5721555_edited.j

Ker učenje kitare ni enodimenzionalno. Ni vse, kar počnemo s kitaro povezano z našimi rokami. Veliko stvari se dogaja znotraj naše glave.

Poleg tega pa, če ste si poškodovali en prst, imate še vedno veliko drugih prstov za trenirati. In če ste si poškodovali eno roko, zakaj ne bi vadili druge?

Obstaja veliko različnih stvari, ki jih lahko počnete v času okrevanja, ne samo da ohranite svoje spretnosti, ampak tudi pospešite svoj napredek na kitari. Raziščimo nekaj konceptov, in ugotovimo, če si lahko morda tudi sami dobite še kakšno idejo.

Vadimo spretnosti pritiskajoče roke

Če ste si poškodovali svojo trzajočo roko (roka, ki drži trzalico), se lahko fokusirate na drugo roko. Obstaja veliko stvari, ki jih lahko počnete samo s pritiskajočo roko.

Seveda, lahko vadite legato (hammer-on in pull-off) tehniko, ampak lahko pri kateri koli vaji (menjave akordov, lestvice, licki itd) izboljšujete aspekt pritiskajoče roke.

Popoln fokus samo na eno roko je zelo pomemben element napredovanja na kitari, tudi če niste poškodovani.

Vadimo spretnosti trzajoče roke

Enako velja tudi za trzajočo roko. Morda sprva mislite, da so možnosti tukaj omejene, ampak ravno kot v primeru pritiskajoče roke, lahko vadite praktično karkoli samo z osredotočanjem na trzajočo roko.

To je ponavadi tudi področje, kjer ima večino kitaristov, ki želijo igrati hitreje, največ problemov.

Lahko izboljšujete tehnike kot so: izmenično trzanje, vzorce smernega trzanja, inside picking, sweep picking, hitrost palm mutinga, ubiranje, ritmični vzorci brenkanja, itd. Možnosti je skoraj neskončno.

Ritem

Ritem je en izmed najbolj pomembnejših elementov glasbe. Zakaj potem ne bi izkoristili dragocenega časa, ko morajo naše okončine počivati in delati na tej včasih spregledani spretnosti?

Za vadbo ritma niti ne potrebujemo svojih rok, saj lahko tapkamo z nogami, pojemo ritem, klikamo z jezikom in podobno.

Znanje ubiralke (kitarskega vratu)

Da popolnoma osvojimo svoj kitarski vrat, včasih rabimo kar nekaj časa. To je nekaj na čemur ponavadi delamo, ko vadimo lestvice, iščemo note na ubiralki ali pa tudi improviziramo.

Ampak v bistvu pa lahko naredimo veliko samo s papirjem. Lahko si izpišite akordne diagrame, lestvične diagrame, iščete note ali pa celo izzovete sami sebe, da najdete nove oblike akordov, če ste že bolj napredni. To je nekaj, kar počnem z učenci tudi, ko so njihove roke popolnoma zdrave.

Namesto uporabe papirja, si lahko stvari tudi vizualizirate v glavi. To izboljšalo vaše znanje ubiralke še na globljem nivoju. Že z samo vizualizacijo igranja kitare, aktiviramo živčne poti, ki se uporabljajo tudi med fizičnem igranjem. Ta miselna vaja lahko resnično izboljša vaše spretnosti, še preden primete inštrument v roke.

Izboljševanja slušnih sposobnosti

Imeti dober posluh je super! Lahko se učimo hitreje, se učimo pesmi na posluh in lahko bolj uživamo v glasbi.

Izboljševanja slušnih sposobnosti včasih zahteva veliko poslušanja in petja. Kot vajo, lahko poslušate svoje najljubše pesmi in si skušate predstavljati kateri akordi se igrajo. Izpišite jih in potem preverite svoje odgovore.

Lahko pa trenirate svoj posluh tudi s petjem tonov, lestvic in arpedžev (podobno kot se ogrevajo pevci). Lahko pričnete s katerim koli inštrumentom tako, da pritisnete naključen ton in ga skušate zapeti. Ali pa lahko na spletu poiščete katero koli vajo za upevanje od mnogih in trenirate skupaj z njimi.

Učenje glasbene teorije

Če ste resni pri učenju svojega inštrumenta, potem veste, da boste zagotovo imeli korist od znanja vsaj nekaj glasbene teorije.

Lahko preprosto berete knjige na to temo ali gledate poučne videe. Najboljša vaja, ki jo temu lahko dodate je, da si poskusite stvari izpisati tudi sami, npr.: katere note pašejo v G durovo lestvico, kako je C triada narejena, itd., in potem poiščete te stvari tudi na kitari.

Pisanje glasbe

Ta je bila ena izmed mojih najljubših, ko sem si poškodoval svoje roke v preteklosti. Vedno sem rad ustvarjal glasbo, in najboljše novice so, da ne rabimo igrati svoje kitare, da lahko napišemo pesem. Jaz večino časa uporabljam pripomočke kot so Guitar Pro ali virtualni inštrumenti v DAW programih, da izrazim svoje glasbene ideje.

V tem času lahko preprosto izboljšujete svoje kompozicijske sposobnosti, in mogoče vas bo kakšna ideja navdihnila za vaš naslednji hit.

Povzetek

Prepričan sem, da obstaja še veliko drugih spretnosti, katere bi lahko izboljševali med okrevanjem. Upam, da vas bo to navdihnilo za nadaljnje izboljševanje svojih kitarskih sposobnosti, tudi če imate začasno oviro.

Postati dober kitarist in glasbenik zahteva veliko več, kot samo miganje z našimi prsti. Srečno okrevanje želim!

© Janez Janežič, 2024

Želite začrtano pot do svojih ciljev?

Če želite dobiti popolno začrtano pot, kako priti do vaših glasbenih ciljev, in ne samo standardnih enodimenzionalnih pristopov k učenju kitare, ste vabljeni, da se pridružite dobri družbi motiviranih isto-mislečih kitaristov v Dream Music – Šoli Kitare.

Prijavite se na Brezplačno Uvodno Lekcijo, kjer mi boste lahko zaupali vaše težave, želje in cilje, da bomo lahko skupaj začrtali pot naprej.

2022_12_18_DreamMusic-136_edited.jpg
bottom of page