top of page

Prvič z Letalom Na Koncert

Ste dobili svoj prvi “letalski” koncert v tujini z bendom ali pa kot solo glasbenik? Čestitke za vaš naslednji ogromen korak v glasbeni karieri! Lahko si predstavljam vaše navdušenje, z mogoče malce zmedenim in stresnim priokusom. Še posebej, če niste povsem prepričani, kako vse skupaj sploh izvesti.

Se spomnim, kako je bila ta situacija najprej stresna zame. Ampak potem, ko smo enkrat vse skupaj organizirali, so stvari dejansko potekale tekoče.

 

V tem članku bi rad z vami delil nekaj izkušenj o tem, kako se pripraviti, spakirati in potovati na vaš prvi koncert v tujini z letalom (in kako je nam to uspelo z nizkocenovno letalsko družbo).

O tem, kako spakirati vašo osebno prtljago in urejati potne liste, ne bomo govorili, saj sem prepričan, da je na internetu že veliko informacij na to temo. Tukaj se bomo poglobili v to, kako spakirati svojo glasbeno opremo in vse skupaj “prileteti” do koncerta v tujini.

article slikca.jpg

Bodite v dobri navezi z organizatorjem

 

Najprej je potrebno biti v dobri komunikaciji z organizatorjem in se prepričati, kaj je na voljo že na sami lokaciji. Jasno je, da ne bomo pakirali celega kompleta bobnov in ogromnih 4x12 kitarskih boksov. Poskusite si sposoditi čim več opreme, dokler to ne vpliva preveč na vaš nastop. Ko imate enkrat pred seboj seznam stvari, ki jih dejansko potrebujete, lahko pričnete razmišljati o tem, kako vse skupaj pripeljati do lokacije koncerta.

Preverite politiko letalske družbe

 

Čas je za to, da preverite, kaj je vključeno v ponujeno letalsko karto. Največkrat je kot osnovni paket vključena 24-kilogramska ‘check-in’ prtljaga, majhna ‘carry-on’ ročna prtljaga in majhna osebna torba (nahrbtnik, torba za laptop, ženska torbica).

Ampak, pogoji so lahko veliko drugačni pri nizkocenovnih letalskih družbah. Možno je, da bo potrebno kupiti dodatne pakete za prtljago, če želite s seboj peljati več opreme. Omejitev teže katerega koli kosa prtljage se tudi lahko spreminja od ponudbe do ponudbe.

Prepričajte se glede omejitev dimenzij za ‘check-in’ kovčke, če boste s seboj peljali večje inštrumente v prtljažnem prostoru. In ne pozabiti, da teža instrumenta ne sme presegati limita letalske družbe.

 

S tem v mislih, raziščimo nekaj različnih možnosti.

Vzemite svojo kitaro na krov

 

Večina letalskih družb dovoli vzeti manjši instrument s seboj na krov, kot ročno prtljago. To je najboljša možnost za vas, saj imate kitaro lahko potem vedno pri sebi in se prepričate, da je v dobrih rokah. Kitaro imate lahko v torbi (ne kovčku), v katero lahko spakirate tudi še kakšno osebno stvar (npr. oblačila).

Svoje pedale in in-ear monitoring sisteme lahko potem spakirate v druge kovčke, ki grejo v prtljažni prostor, in jih dobro zamečete z oblačili, da so bolj na varnem.

 

Vse druge manjše naprave, kot na primer prenosniki, predvajalniki matric, pa lahko spakirate tudi v manjšo torbo, ki je dovoljena na krovu.

 

Seveda, obstaja tveganje, da vam kljub vsem izkušnjam na koncu ne bodo dovolili vzeti kitare s seboj in jo boste morali vseeno prijaviti kot ‘check-in’ prtljago v prtljažni prostor. Zato se morate najprej prepričati o politiki prtljage na vašem letu. Večina večjih letalskih družb to dovoli. Meni osebno so do sedaj še vedno dovolili vzeti svojo kitaro na krov med potvanjem čez lužo.

Kitare v ‘check-in’ prtljago

V primeru, da želite dati svoje inštrumente v ‘check-in’ prtljago, potrebujete trde kovčke, po možnosti s TSA-odobrenimi ključavnicami. To je dobra izbira (in tudi najcenejša), če želite s seboj vzeti več kitar. Lahko si kupite ali pa naredite kovčke za več kitar po meri. Prepričajte se samo, da bodo ustrezali omejitvam dimenzij in teže letalske družbe, da ne bo dodatnih stroškov.

V našem primeru nismo mogli vzeti kitar s seboj na krov kot ročno prtljago. Zato smo naredili kovček za dve kitari po meri, ki je tehtal manj kot 20 kg in je ustrezal maksimalnim dimenzijam letalske družbe, da smo ga lahko prijavili kot ‘check-in’ prtljago.

 

Naš basist je moral uporabljati drugo bas kitaro, saj njegova ni ustrezala omejitvam dimenzij na letu. Kovček od te kitare ni bil najbolj primeren za let zaradi cenenih zapahov, zato smo ga ovili z lepilnim trakom, da se kovček ne bi odprl med nalaganjem.

Prav tako smo naredili poseben kovček za dve Line 6 Helix enoti in ju dali v ‘check-in’ prtljago, saj jih nismo mogli spakirati med ročno prtljago.

Seveda, vedno obstaja tveganje, da se oprema med nalaganjem polomi. Zato se morate prepričati, da so vaši kovčki dovolj trdni, da lahko zdržijo kar nekaj udarcev. Dodatno lahko opremo označite z znaki “lomljivo” v upanju, da bodo uslužbenci bolj pazili na vaše instrumente. Kitaram ali pa katerim koli intrumentom s strunami je potrebno sprostiti strune, saj jih lahko sprememba temperature in pritiska na letalu zlomi.

Naše izkušnje s tem načinom potovanja so do sedaj pozitivne. Kovčki so sicer dobili svoje prve "sledi uporabe", vendar so instrumenti ostali nedotaknjeni.

Pakiraj pametno

Če imate resne omejitve glede prtljage, kot smo jih imeli mi, morate biti izjemno iznajdljivi pri pakiranju svojih stvari, da lahko možnosti čim bolj izkoristite. Vsak član ekipe bo imel možnost spakirati nekaj glasbene opreme, kar morate znati izkoristiti in jo razporediti po različnih kosih prtljage.

Spodaj je približen seznam, kako smo stvari spakirali mi, za lažjo predstavo.

‘Check-in’ prtljaga:

  • Kos 1: Kovček za dve kitari

  • Kos 2: Kovček za dva Helix-a

  • Kos 3: Bas kitara

  • Kos 4: Kovček z oblačili, skupaj s činelami, bobnarskimi palčkami in nekaj drugih stvari za bobnarja

  • Kos 5: Kovček z oblačili, band merchandisom, kabli in nekaj drugimi zadevami

Ročna prtljaga:

  • Kos 1: Osebna prtljaga in 2x in-ear monitoring sistem

  • Kos 2: Osebna prtljaga in Line 6 Helix Stomp enota (od basista), brezžični sistem za kitaro

  • Kos 3: Osebna prtljaga in in-ear monitoring sistem, brezžični sistem za kitaro

  • Kos 4: Osebna prtljaga

  • Kos 5: Osebna prtljaga

Da povzamemo, najprej je potrebno imeti razčiščeno, kaj kot nastopajoči sploh potrebujete. Potem je potrebno preveriti, kaj imate na voljo v paketu z letalsko karto in biti izjemno iznajdljiv pri tem, kako vse skupaj spakirate. Upam, da vam je to pomagalo pri organizaciji vašega prvega “letalskega” koncerta. Želim vam vso srečo na vašem prvem daljšem potovanju kot glasbenik.

Želite svoje igranje povzdigniti na novo raven? Pridružite se zabavnim in učinkovitim lekcijam kitare.

©Janez Janežič, 2022
 

bottom of page