top of page

Ste padli ven iz ritma vadbe kitare? Kako priti nazaj?

Ste kdaj bili tako motivirani za izboljšanje igranja kitare, da ste rezervirali cele svoje popoldneve in vadili ves čas, redno? 

Morda niste imeli prostih popoldnevov in ste načrtovali le uro ali vsaj 30 minut za vadbo.

Večina od nas je že nekoč bila tam pri svojem igranju kitare. In biti tako predan nečemu in početi nekaj pomenljivega v svojem prostem času je izjemno.
 

2022_12_18_DreamMusic-110_edited.jpg

A nato pride nekaj vmes. Nimate več časa, prihajate domov utrujeni in si zvečer želite samo še počivati. Vaša vadba počasi postane neredna, in počasi začnete opuščati to navado.

 

Morda še kdaj občasno primete kitaro v roke, ampak ni več tako zadovoljivo, kot je nekoč bilo. Počutite se, da ste obstali na neki točki, ampak tudi mislite, da nimate časa, da bi lahko vadili redno in se tako premikali naprej.

 

Dodatno se začnete bati, da se niste sposobni posvetiti ničemer v vašem življenju, saj vedno padete ven. Vaša samozavest se poslabša. Morda se ne počutite vredne rezultata na koncu. Mislite, da je uspeh rezerviran samo za tiste superljudi, ki nikoli ne odnehajo delati na stvareh, ki jih želijo v svojem življenju.

 

Stop!

 

Vsi smo že velikokrat slišali, da če želimo biti uspešni v čemer koli v našem življenju, tudi kitari, moramo biti konsistentni in nikoli obupati.

 

Ampak to hitro lahko razumemo kot: to morate delati nenehno in nikoli odnehati. Če odnehate, izgubite.

 

Kar pa moramo spoznati je, da imajo tudi najbolj uspešni ljudje svoje padce, slabe sezone, napake in njihove posledice – torej ne ravno najbolj motivirajoča obdobja v svojem življenju.

 

Razlika je, da so oni po navadi zelo hitri pri tem, da pridejo nazaj v ritem. Poberejo same sebe in nadaljujejo svojo pot, ki so si jo zadali.

 

Vsi imamo svoje slabe trenutke, dneve, tedne, mesece, ali pa tudi leta.

 

Prava konsistenca je sestavljena iz dveh elementov:

-sposobnost početja stvari, ki nas pomikajo naprej vsakodnevno,

-sposobnost, da konsistentno prihajamo nazaj v ritem takoj, ko občutimo, da smo padli ven.

 

In zaupajte mi, ko vam povem, da se vam ne bo vedno dalo biti konsistenten vsak dan (če vam to uspe, potem mi sporočite, ker bi vas rad spoznal). Ključ do premikanja naprej v vašem igranju kitare stoji v tem, da vadite tudi takrat, ko se vam ne da ... ali pa, če že spustite vadbo, si oprostite, in naredite nov plan, kako boste vadbo čim prej nazaj pripeljali v svoj tedenski urnik.

 

Ne se bati pobrati. Ste vredni uspehov na kitari. Že to, da ste spoznali, da ste padli ven iz ritma, je velik korak naprej. Tako da, čestitke! Zdaj se lahko osredotočite samo še na to, da čim prej pridete nazaj v navado.

 

In ne se obremenjevati z zamujenim časom, saj je že mimo. Danes je drugi najboljši čas za delati na vaših sanjah. Zato vzemite v roke svojo kitaro in jih zgradite. Srečno!

 

Če se vam zdi, da vam manjka prave motivacije za nadaljevanje kitare, se lahko pridružite spodbujajočim lekcijam kitare, pri katerih lahko vsak dan vidite napredek, ki vas žene naprej, do tega, da igrate kitaro kot ste si vedno želeli.

©Janez Janežič, 2023

bottom of page