top of page

Kratek vodič otrokove vadbe kitare za starše

Če ste kot večina staršev, najverjetneje ne pričakujete od svojega otroka, da bo postal profesionalni glasbenik. Ampak verjetno želite, da doživi kakšno novo izkušnjo, se zabava in pridobi nekaj novih življenjskih znanj. In kitara je kot nalašč zelo primerna za to: zveni ‘kul’, izgleda ‘kul’, je zabavna za igrati s prijatelji, hkrati pa razvije disciplino, samozavest, motorične sposobnosti, izkušnje nastopanja, ipd.

Kot katera koli druga veščina, tudi igranje kitare zahteva vadbo. Če otroci vadijo kitaro, je povsem naravno, da se njihovo znanje izboljšuje. In boljši kot so pri igranju, bolj zabavno postane. Nasprotje je seveda pomanjkanje vadbe, slaba samozavest med lekcijam, pomanjkanje zabave med igranjem in navsezadnje lahko pride tudi do odpora do kitare. In tega si pa nihče ne želi za svojega otroka.

Zato je vadba zelo pomemben del otrokovega življenja, če želi postati profesionalen glasbenik ali ne. V začetku lekcij pa večina staršev ne ve, kaj se pričakuje od njih ali njihovih otrok. Zato tudi pišem ta članek.

Najprej se pogovorite z učiteljem

Preden gremo v podrobnosti, je izjemno pomembno vedeti, kaj vaš učitelj kitare pričakuje. Dobri učitelji bi vam morali svoja pričakovanja podati že ob pričetku lekcij. Njihov način učenja lahko močno vpliva na to, kaj mora otrok početi doma. Če so lekcije kratke, se lahko od otroka pričakuje, da bo večina materiala moral predelati sam doma (kar ni idealno). Če učitelj pomaga in spodbuja vašega otroka ter ga pelje skozi proces vadbe že od začetka, pa se zna zgoditi, da otrok niti ne bo rabil veliko vadbe doma, da bo lahko uspešno sledil lekcijam in napredoval. V vsakem primeru, če niste prepričani, vprašajte svojega učitelja.

Več lekcij = manj vadbe

 

Da, tako je. Dobri učitelji kitare vedo kako narediti zabavne lekcije za otroke, zaradi katerih lahko napredujejo hitreje že med lekcijam. To preprosto pomeni, da bo večina dela opravljenega pod profesionalnim nadzorom, kar je veliko bolj efektivno, kot pa da je otrok prepuščen samemu sebi doma. To pomeni tudi, da otrok mogoče sploh ne bo rabil veliko vaditi doma, da se bo neprestano izboljševal na kitari. Če vam učitelj veli, da prihajate na lekcije večkrat na teden, vam definitivno priporočam, da o tem dobro premislite in se za to tudi odločite (razen, če je vaš otrok res nadarjen genij z železno disciplino ;) ).

Koliko dejansko vaditi?

 

Mogoče ste že kdaj slišali veličastne zgodbe o glasbenikih, ki so vadili ves dan in vso noč, da bi postali tako dobri kot so. Čeprav to zveni zelo poetično, je to praktično nemogoče za večino ljudi. Dandanes ljudje preprosto nimajo toliko časa, energije ali pozornosti, da bi lahko svoje inštrumente vadili ure in ure. Večina dobrih kitaristov je “srečnih”, če lahko iz svojega dneva iztisnejo le eno uro za vadbo kitare. Tako ne pričakujte, da bo vaš otrok storil enako.

Dobro pravilo za otroke bi bilo vaditi 20 minut na dan, šest dni v tednu. Če vam to uspe, bo vaš otrok blestel na kitari. Ampak ne skrbite, če jih ne morete do tega pripraviti. Včasih morajo preprosto svojo kitaro prijeti v roke, tudi če samo za 5-10 minut. V tem času lahko dejansko naredijo veliko. Tudi ni taka reč, če kakšen dan preskočijo, ampak se le potrudite, da jih spravite nazaj na tirnice, kolikor hitro se da.

Ne silite jih v vadbo

 

Otroci se najbolje učijo v pozitivnem okolju, in vsiljevanje vadbe ni pozitivno. Namesto tega, jih skušajte spodbujati, naredite vadbo zabavno, igrajte se igre z njimi na kitaro, ali pa ustvarite majhne izzive zanje. Lahko jih tudi nagradite na koncu tedna, če jim je uspelo vaditi 6 dni zapored. Pri tem ste lahko zelo kreativni in mogoče lahko vadbo uporabite celo zato, da skupaj preživite več kvalitetnega časa. Samo toliko, da mogoče dobite nekaj idej.

Naj bo vadba rutina

 

Najbolje je, če vadba postane del njihove dnevne rutine. Na primer: takoj, ko pridejo domov iz šole ali pa takoj po tem, ko naredijo domačo nalogo. Iz vadbe ustvarite navado, če je mogoče. Na ta način, bo veliko težje zgrešiti dneve vadbe.

Pomanjkanje vadbe ni razlog za prenehanje učenja kitare

 

To pišem kot opozorilo za starše. Zgodilo se bo, da bo otrok v določenem obdobju vadil manj, ali pa celo prenehal vaditi. To NE pomeni, da nočejo več igrati kitare, ali da ne uživajo v svojih lekcijah, ali pa tudi, da v tem času ne napredujejo. Preprosto so začasno izgubili motivacijo za vadbo doma, kot se zgodi vsem (tudi meni).

Ker je to po navadi le začasno, prenehanje učenja kitare zaradi manj vadbe doma, ni odgovor. V večini primerov je najbolje vztrajati in se o tem pogovoriti z učiteljem. Mogoče bo otrok čez čas našel nekaj, kar mu bo ponovno zanetilo ogenj. In ta ogenj bo morda celo večji kot poprej.

To se je dejansko zgodilo tudi meni osebno in nekaj mojim učencem. Kar se po navadi zgodi je, da najdejo pesem, ki jim je res všeč; naučijo se nov akord, ki zveni super; naučijo se ustvarjati glasbo; ali pa jih mogoče kakšna druga izkušnja navduši, da svoj inštrument pograbijo bolj pogosto. Tako da v osnovi se ni ničesar za bati, če otrok kar naenkrat začne vaditi manj. Dobra komunikacija med učiteljem, staršem in učencem pa je tukaj ključna.

Da povzamem, pri glasbi gre vedno za zabavo. In igranje glasbe mora biti zabavna aktivnost za otroke. Seveda, obstajajo vzponi in padci v procesu, ampak si jih ne smemo jemati k srcu. Na ta način bo otrok lahko razvil ljubezen do glasbe in njegovega inštrumenta. Ta mu bo dala vso motivacijo, ki jo bo kdaj koli potreboval, da lahko postane dober pri igranju kitare v prihodnosti.

©Janez Janežič, 2022

bottom of page